BRITANCI VRŠILI ISTRAŽIVANJE NA 700.000 VAKCINISANIH: Svi koji su preležali kovid pokazuju nešto zajedničko
Korona, Foto: Profimedia

istraživanje

BRITANCI VRŠILI ISTRAŽIVANJE NA 700.000 VAKCINISANIH: Svi koji su preležali kovid pokazuju nešto zajedničko

Ovim pitanjima bave se naučnici

Objavljeno:

Uporedo s vakcinacijom nameću se nova pitanja, a to, naravno, nije vakcinisati se ili ne. Pitanje glasi: da li da se vakcinišem ako sam preležao kovid? Jedna od dilema u EU, SAD i Velikoj Britaniji glasi da li je jedna doza dovoljna ili je neophodno primiti i revakcinu.

Ovim pitanjima bave se naučnici, a odgovor je već dao britanski Kings Koledž u najnovijem istraživanju rađenom sa firmom ZOE. Ovoj kompaniji britanska vlada je dala dva miliona funti za razvijanje aplikacije na koju građani svakodnevno ubacuju svoje simptome.

Istraživanje na kome je radio Kings koledž obuhvata slučajeve 700.000 vakcinisanih osoba. Utvrđeno je da razlika postoji kada je reč o građanima koji su preležali kovid u odnosu na one koji nisu. Oni koji su imali kovid imaju viši nivo antitela već posle prve vakcine.

"Dejli telegraf" prenosi detalje istraživanja Kings Koledža, u kome se navodi da su među prijavljenim simptomima posle vakcinacije glavobolja ili bol u mišićima, ali su gotovo duplo zastupljeniji kod onih koji su preležali kovid. Praćeni su slučajevi koji su primili Fajzer ili Astra Zeneku, a koje su odobrene u Britaniji i EU. Ovim istraživanjem nije obuhvaćena ni ruska ni kineska vakcina, za koju se do sada pokazalo da gotovo da nema nijedne nuspojave.

Dejli telegraf piše da oni koji su preležali kovid imaju odličan imuni odgovor već na prvu dozu vakcine. Tako je otvorena nova dilema, kojom se sada bave stručnjaci:

"Da li je ljudima koji su prethodno imali imunitet od prirodne infekcije uopšte potrebna druga doza vakcine", postavlja pitanje Dejli telegraf.

Dejli telegraf prenosi izjavu Eli Barnes, profesora hepatologije i imunologije na Univerzitetu u Okfordu, koja je ujedno i član tima za vakcine na Oksfordu, koja kaže:

- Pojavljuju se podaci koji pokazuju da se T-ćelije aktiviraju, a potom tokom nedelja koje slede postaju memorijske T-ćelije i nekako se smiruju. Međutim, one tada mogu vrlo brzo da reaguju na naknadnu vakcinaciju. Dakle, ako ste ranije zaraženi, a zatim primite prvu dozu vakcine imaćete zaista odličan odgovor na tu pojedinačnu dozu u poređenju s nekim ko nije zaražen i pre nego što primite drugu - kaže profesorka sa Oksforda.

Prošlog meseca istraživači iz bolnice Mount Sinai u Njujorku otkrili su da su ljudi s prethodnom infekcijom imali između deset do 20 puta više antitela nakon prve vakcinacije od onih koji nikada nisu imali virus. Autori su rekli da je malo verovatno da će onima s prethodnom infekcijom trebati druga doza, a zalihe uboda mogu se preusmeriti negde drugde.

Univerzitet u Merilendu (SAD) takođe je pronašao veći odgovor antitelima kod zdravstvenih radnika koji su pre vakcinacije bili zaraženi. Eleanor Rilei, profesor imunologije i zaraznih bolesti sa Univerziteta u Edinburgu, rekla je da istraživanja ukazuju da ljudima koji su PCR-om potvrdili infekciju kovid-19 može biti potrebna samo jedna doza vakcine:

- Čini se da bi dobili zaštitu koja je dobra kao i dve doze vakcine. Međutim, u programu masovne vakcinacije bilo bi logistički komplikovano izdvajati ljude i sigurnije je da svi dobiju dve doze - kaže profesorka Rilei.

Bonus video:

02:29

Kako vakcinisati osobe sa autizmom

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.