OPŠTI HAOS NA GRANICI INDIJE I MJANMARA: Posle VOJNOG PUČA stanovnici beže u Indiju
Foto: Printscreen/Twitter/RT

HAOS

OPŠTI HAOS NA GRANICI INDIJE I MJANMARA: Posle VOJNOG PUČA stanovnici beže u Indiju

Lokalni mediji su naveli da je među izbeglima nekoliko pripadnika policije i vatrogasne službe Mjanmara

Objavljeno:

Više od 100 ljudi izbeglo je iz Mjanmara i došlo u malo selo na severoistoku Indije, pridruživši se desetinama sunarodnika koji su isto učinili od kad je mjanmarska vojska izvela državni udar i preuzela vlast.

Reku Tijau prešlo je 116 državljana Mjanmara i ušlo u selo Farkavn preko koridora na kojem nije bilo pripadnika indijskih paravojnih jedinica, izjavio je njegov zvaničnik.

Lokalni mediji su naveli da je među izbeglima nekoliko pripadnika policije i vatrogasne službe Mjanmara.

Indijske vlasti su prošle nedelje naredile saveznim državama uz granicu s Mjanmarom da preduzmu mere za sprečavanje ulaska izbeglica u zemlju, osim po humanitarnom osnovu.

Saveznim državama je predočeno da nisu ovlašćene da odobravaju izbeglički status nikome ko ulazi iz Mjanmara pošto Indija nije potpisnica Konvencije UN o izbeglicama iz 1951. godine ni njenog Protokola iz 1967. godine.

U Indiji, koja s Mjanmarom ima granicu dugu 1.643 kilometra, nalaze se hiljade izbeglica iz Mjanmara. Najveći broj njih su pripadnici muslimanske manjine Rohindža, izbegli od progona za vreme svrgnute civilne vlade Mjanmara.

Vojska Mjanmara je 1. februara izvela državni udar, uhapsila državni vrh i proglasila jednogodišnje vanredno stanje. Od tada u Mjanmaru traju svakodnevni protesti koje vojna vlast pokušava nasilno da uguši.

(Espreso/ Beta AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.