OD NJEGA STREPI BRISEL: Nekada je bio najveći neprijatelj EU, a sada juri ponovo juri vlast
Gert Vilders, Foto: AP

izbori

OD NJEGA STREPI BRISEL: Nekada je bio najveći neprijatelj EU, a sada juri ponovo juri vlast

Holandska vlada podnela je ostavku u januaru

Objavljeno:

Izbori u Holandiji 2021. godine očekuju stanovnike 17. marta i na njima se bira 150 poslanika u holandskom predstavničkom domu.

Na nedavnim izborima širom Evrope, krajnje desničarske i desničarske stranke stekle su popularnost s portugalskom strankom Čega koja je 2021. godine osvojila 11,9 procenta, u odnosu na 1,3 procenta u 2019. Kako se dan izbora u Holandiji približava, mnogi se pitaju da li bi to moglo isto biti tačno za Gerta Vildersa i njegovu PVV Stranku za slobodu.

Holandska vlada podnela je ostavku u januaru usred skandala o zaštiti dece.

Aktuelni holandski premijer Mark Rute proveo je deceniju na svojoj funkciji, a njegova popularnost i dalje je visoka prema poslednjim anketama.

Nakon skandala sa vladinim subvencijama, zbog kojeg je vlada pogrešno optužila porodice za prevaru u vezi sa zaštitom dece, tražeći da vrate novac koji im je dat, Ruteova stranka zabeležila je pad popularnosti.

Poslanici su rekli da su porodice pretrpele "veliku grešku", a mnogi od njih su imigranti, što je stotine ostavilo u finansijskim teškoćama.

Obraćajući se novinarima o ostavci, Rute je rekao: "Nevini ljudi su oštećeni i njihovi životi uništeni."

Holandija će ovog meseca održati trodnevne opšte izbore na kojima bi ankete predviđale da će nacionalistička, desničarska populistička stranka Stranka za slobodu (PVV) verovatno ostvariti dobitak.

Rute trenutno predsedava koalicionom vladom koju čine Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD), Hrišćansko-demokratski apel (CDA), Demokrate 66 (D66) i Hrišćanska unija (CU).

U poslednjih nekoliko meseci PVV je postigao napredak u pogledu anketa.

U 2019. na anketama se uglavnom videlo da podrška stranci ostaje jednocifrena, povećavajući se na dvocifreni (uglavnom između 10 i 19) krajem godine.

Ovaj zamah je nastavio da raste i tokom 2020. godine, sa popularnošću stranke koja je porasla oko 20. avgusta i održavala te nivoe do sada.

Pobeda ili značajan dobitak za Gerta Vildersa bio bi slomni udarac za Evropsku uniju. Vilders odražava mnoga osećanja zagovarana tokom kampanja za Bregzit i Donalda Trampa.

On je najevroskeptičniji politički preduzetnik u holandskoj politici, prethodno je rekao da želi da sruši Evropsku uniju.

Nakon glasanja o referendumu o EU 2016. godine, Vilders je na Tviteru čestitao Britancima i zatražio referendumsko glasanje u Holandiji.

Napisao je: "Ura za Britance! Sad smo mi na redu. Vreme je za holandski referendum ”.

U stvari, nekada je smatran takvim neprijateljem EU, da je BBC lansirao dokumentarac pod naslovom Gert Vilders: Najopasniji čovek u Evropi ?.

Bonus video:

(Espreso / Express.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.