ŠKOLE IZBACUJU IZ UPOTREBE REČI MAMA I TATA, A TO NIJE SVE: Uvode se nova, ČUDNA PRAVILA
Rukovodstvo škole smatra da je ovaj vodič primeren i navodi da imaju cilj da promovišu osećaj pripadnosti svih njihovih đaka, Foto: Tanjug

ŠKOLSTVO U AMERICI

ŠKOLE IZBACUJU IZ UPOTREBE REČI MAMA I TATA, A TO NIJE SVE: Uvode se nova, ČUDNA PRAVILA

Rukovodstvo škole smatra da je ovaj vodič primeren i navodi da imaju cilj da promovišu osećaj pripadnosti svih njihovih đaka

Objavljeno: 19:15h

U vodiču za inkluzivni jezik jedne škole u Njujorku data je preporuka da deca iz upotrebe izbace reči tata, mama, roditelji…

Privatne škole na Menhetnu sve više se zalažu za upotrebu inkluzivnog jezika i savetuju đake da prestanu da koriste reči mama, tata, roditelji, jer ti izrazi, kako navode, “iznose pretpostavke o tome kako neko dete živi”.

Jedna škola, koju pohađaju i deca vrtićkog uzrasta, ali i srednjoškolci, izdala je vodič od 12 strana u kojima đake “upoznaju sa misijom inkluzivnosti”.

U tom vodiču, đacima se preporučuje da koriste termine poput odrasli, ljudi, članovi porodice i staratelji, umesto mama, tata i roditelji. Takođe, navode i da bi bilo poželjno koristiti izraz “pazitelj” umesto dadilja ili bebisiterka.

– Familije se formiraju na različite načine i u školi “Grace Church” koristimo inkluzivni jezik koji opisuje tu različitost. Veoma je važno da suzdržati se od termina koji direktno opisuju život nekog deteta, odnosno ko brine o njemu, da li spavaju u istoj kući svako veče, da li viđaju svoje roditelje i slično – navodi se u brošuri.

U dokumentu se navodi i kako pravilno da se koriste izrazi koji se odnose na pol, seksualnu orijentaciju, rasu i versku i narodnu pripadnost, piše NY Post.

– Umesto da nekog pitate: “Šta si, odakle si?”, pitajte ga: “Koje je vaše kulturološko/etničko poreklo? Odakle su tvoji preci, tvoja porodica?” – dodaje se u brošuri..

Rukovodstvo škole smatra da je ovaj vodič primeren i navodi da imaju cilj da promovišu osećaj pripadnosti svih njihovih đaka.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.