RETKI TIP SVEMIRSKE STENE: Nikad viđen METEORIT pronađen u Velikoj Britaniji (FOTO/VIDEO)
Udario u kolovoz grada Vikomba, Foto: Printscreen/Youtube

vau, KAKVA POJAVA

RETKI TIP SVEMIRSKE STENE: Nikad viđen METEORIT pronađen u Velikoj Britaniji (FOTO/VIDEO)

List navodi da su fragment težak skoro 300 grama i drugi komadi svemirske stene locirani nakon što su naučnici rekonstruisali putanju vatrene kugle

Objavljeno: 13:48h

Komadi meteorita pronađeni su u Glosterširu u Velikoj Britaniji, a naučnici su posebno uzbuđeni, jer se radi o retkom tipu svemirske stene, takozvanom ugljeničnom hondritu, materijalu koji sadrži nepromenjenu hemijsku strukturu još od vremena formiranja Solarnog sistema pre 4,6 milijardi godina, piše Gardijan.

List navodi da su fragment težak skoro 300 grama i drugi komadi svemirske stene locirani nakon što su naučnici rekonstruisali putanju vatrene kugle koja je probila zvučni zid nešto pre 22 sata po britanskom vremenu u nedelju 28. februara.

Naučnici iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu potvrdili su da je crni komad stene, ugljenični hondrit koji nikada ranije nije viđen u Velikoj Britaniji, udario o kolovoz u blizini grada Vikomba i dodali da je u blizini pronađeno još fragmenata, prenosi Gardijan.

Ešli Grin, naučnica u muzeju, rekla je za britanski list da joj je ostvaren san da bude jedan od prvih ljudi koji su videli i proučavali ovaj veoma retki meteorit koji su pronašli odmah posle pada.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.