PREDVIDEO JE SLOM SVETSKE EKONOMIJE 2008. GODINE: Sada najavljuje nešto EKONOMSKI PAKAO neviđenih razmera!
Majkl Bari, Foto: Profimedia

UŽAS

PREDVIDEO JE SLOM SVETSKE EKONOMIJE 2008. GODINE: Sada najavljuje nešto EKONOMSKI PAKAO neviđenih razmera!

Bari kaže da je prošli put upozorio na armagedon, ali ga niko nije slušao, i da se isto dešava i danas

Objavljeno:

Majkl Bari, ovekovečen u filmu "The Big Short" (igrao ga je Kristijan Bejl), zbog monetarne ekspanzije nezapamćenih razmera u Sjedinjenim Američkim Državama - četrdeset odsto ikad odštampanih dolara odštampano je prošle godine - predviđa inflaciju uporedivu s hiperinflacijom Vajmarske Republike. Inflacija je bila 21 odsto na dan, cene su se udvostručavale svakih dva i po dana. Godine 1922. hleb je koštao 163 marke, do setepmbra 1923. cena je narasla na milion i po, a do decembra dvesta milijardi maraka. Građani su prelazili na robnu razmenu. Zbog tadašnjih užasa Nemci danas zaziru i od jednocifrene inflacije.

- Sve nemačke marke koje su postojale na leto 1922. nisu bile dovoljne da se s njima u novembru 1923. godine kupi karta za tramvaj. Taj je period pokazao najspektakularniji pad vrednosti novca, ali nemački ciklus inflacije nije trajao godinu dana, nego devet godina - osam godina razvoja situacije i jedna godina kolapsa - rekao je Bari, koga citiraju mnogi mediji, od ZeroHedga do Banke zlata.

Bari kaže da je prošli put upozorio na armagedon, ali ga niko nije slušao, da upozorava i danas, no ali ga opet niko ne sluša.

Bonus video:

(Espreso/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.