ŽESTOKI SUKOBI U SENEGALU: Četiri osobe mrtve
Neredi, Foto: Printscreen/Twitter

neredi

ŽESTOKI SUKOBI U SENEGALU: Četiri osobe mrtve

Vlada žali zbog izgubljenih života

Objavljeno:

U sukobima snaga reda u Senegalu i demonstranata koji traže oslobadjanje opozicionara Usmana Sonkoa četiri osobe su poginule, objavila je danas vlada te zapadnoafričke zemlje i obećala da će uptorebiti sva sredstva da ponovo uspostavi red.

"Vlada žali zbog izgubljenih života" za vreme dogadjaja "koji proističu iz velikog banditizma i pobune", rekao je u obraćanju preko televizije ministar unutrašnjih poslova Antoan Feliks Abdulaje Diom.

On je optužio opoziconara Usmana Sonkoa da je pozvao na nasilje i na pobunu.

Hapšenje Sonkoa, koji je bio treći na predsedničkim izborima 2019, doveli su do izliva nezadovoljstva izazvanog teškim životnim uslovima.

U Dakaru, glavnom gladu Senegala danas su vodjene ulične borbe snaga bezbednosti i stotine mladih koji su tražili oslobadjanje glavnog opozicionara Usmana Sonkoa.

Tenzije su porasle poslednja dva dana u zemlji koja obično važi za ostrvo stabilnosti u Zapadnoj Africi, bez izgleda za smirivanje, a vlasti su rešile da zadrže Sonkoa u pritvoru.

U više kvartova u Dakaru danas su izbili jaki sukobi koji nisu vidjeni više godina, a policija je izgleda odgovarala uglavnom sredstvima za borbu protiv demonstracija.

Mnogi demonstranti su izrazili bes prema predsedniku Maki Salu.

Protesta je bilo danas i u drugim gradovma Senegala.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš danas je rekao da je vrlo zabrinut situacijom u Senegalu i zatražio da se izbegne eskalacija.

Bonus video:

(Espreso / Beta


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.