"MORAMO DA SARAĐUJEMO I NA GLOBALNOM NIVOU": Tri zemlje postigle dogovor o formiranju saveza za razvoj vakcine!
Zajednički fond, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

pljušte kritike

"MORAMO DA SARAĐUJEMO I NA GLOBALNOM NIVOU": Tri zemlje postigle dogovor o formiranju saveza za razvoj vakcine!

Taj dogovor je već naišao na kritike pojedinih zemalja članica EU

Objavljeno:

Izrael, Austrija i Danska postigli su u Jerusalimu dogovor o formiranju saveza po pitanju razvoja i proizvodnje vakcina sledeće generacije.

Taj dogovor je već naišao na kritike pojedinih zemalja članica EU.

Tri zemlje će, kako je u četvrtak uveče objavio izraelski premijer Benjamin Netanijahu, formirati zajednički fond za istraživanje i razvoj vakcina protiv kovida-19.

On je to saopštio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa danskom premijerkom Mete Frederiksen i austrijskim kancelarom Sebastijanom Кurcom.

Izraelski premijer je, takođe, pozvao i druge zemlje da se pridruže tom savezu, ali je Francuska već kritikovala tu ideju, navodeći da je evropski okvir i dalje najprikladniji način kojim se garantuje solidarnost unutar bloka.

"Moramo sarađivati u okviru Evropske unije...ali moramo da sarađujemo i na globalnom nivou", poručio je Кurc iz Jerusalima.

On je istakao da je Izrael prva zemlja koja je pokazala da virus može biti poražen.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian priznao je, kako podseća AFP, da ima značajnih nedostataka u politici vakcinacije EU, istovremeno kritikujući ono što je nazvao pokušajem otcepljenja od zajedničke politike.

Evropska komisija se zasad uzdržala od kritike saveza Izraela i dve zemlje EU.

"Pozdravljamo to što države članice istražuju sve mogućnosti za poboljšanje evropskog odgovora na virus“, rekao je portparol Erik Mamer.

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.