ZEMLJOTRESI I ERUPCIJE VULKANA ŠIROM SVETA: Na Islandu 17.000 potresa za 7 dana, fenomen izazvao posebnu pažnju!
Zemljotres, Foto: Profimedia

stanovništvo u strahu

ZEMLJOTRESI I ERUPCIJE VULKANA ŠIROM SVETA: Na Islandu 17.000 potresa za 7 dana, fenomen izazvao posebnu pažnju!

Na tom području je za samo sedam dana zabeleženo 17.000 potresa

Objavljeno:

Gotovo da ne prođe sedmica da iz sveta ne stigne vest o jakom zemljotresu ili erupciji nekog vulkana. Juče je razoran zemljotres pogodio Grčku, a Etna već danima bljuje lavu. Erupcija vulkana zabeležene su i u Indoneziji, na Kamčatki, u Gvatemali... Međutim, jedan fenomen na Islandu izazvao je posebnu pažnju naučnika.

Iako je ovo vulkansko ostrvo naviknuto na potrese, prethodna nedelja je bila baš neobična. Na tom području je za samo sedam dana zabeleženo 17.000 potresa.

Najjači zemljotres, jačine 5,6 stepeni po Rihteru, pogodio je Island 24. februara u jutarnjim satima. Od tada građanima tlo pod nogama neprestano drhti. Novi veliki potresi, jačine 5 stepeni dogodili su se 27. februara i 1. marta, a između na hiljade slabijih...

Srećom, zemljotresi, bar za sada, nisu izazvali neku veću štetu. Međutim, postoje izveštaji da je došlo do pucanja pojedinih puteva i pojave odrona.

Zemljotres, Turska, Hrvatska
foto: Profimedia

"Zemlja drhti 24 sata već sedam dana"

- Da, preživeo sam više zemljotresa, ali nikad nisam osetio ovoliko potresa u tako kratkom roku. Malo je neobično da osetiš kako zemlja drhti 24 sata cele nedelje. Osećaš se nekako mali i nemoćan protiv moćne prirode - kaže Audur Alfa, meštanin Rejkjavika za CNN.

U ribarskom gradu Grindaviku meštani kažu da ovako nešto nikad nisu doživeli. Od prošle godine do sada imali su dosta potresa, ali ovo što se događa poslednjih sedam dana ih uznemirava.

- Nisam uplašen, ali je neprijatno. Dva puta sam se budio sinoć zbog potresa. Prvo je bio jedan jači, pa sam zaspao, pa me probudio drugi. Teško je, ali moraćemo da naučimo da živimo sa ovim - kaže Pal Valur Bjornson.

Island sedi na granici tektonske ploče koja se neprestano razdvaja, odbijajući Severnu Ameriku i Evroaziju jednu od druge duž linije Srednjoatlantskog grebena. Većinu seizmičkih aktivnosti ovde očitava samo osetljiva oprema.

Povremeni jači potresi su neizbežni kada je u pitanju aktivno seizmičko područje. Međutim, ovog puta deluje kao da se tlo neće smiriti. Vorvaldur Vordvarson, profesor vulkanologije na Univerzitetu na Islandu kaže da je normalno što su svi zabrinuti zbog nedavnih događanja.

- Normalno je što građani brinu. Čak i za ovo područje je ovo veoma neobično ne zbog tipa zemljotresa i njihove jačine, već zbog vremena njihovog trajanja. Sve ovo traje već više od sedam dana - kaže profesor.

Zemljotres, Turska, Hrvatska
foto: Profimedia

Izdato upozorenje na erupcije

Niko još nema odgovor zašto se ovo događa.

- Moguće je da imamo ulaz magme u Zemljinu koru. Sigurno je sve bliže površini, ali sada pokušavamo da shvatimo da li se i dalje pomera - kaže on.

S obzirom na to da na ostrvu ima dosta vulkana, zvaničnici su već izdali upozorenje na moguće erupcije.

Elisabet Palmadotir, specijalista za prirodne opasnosti u Islandskom meteorološkom zavodu, rekla je za CNN da vlasti raspoređuju nadzornu opremu u tom području, od GPS-a i monitora za zemljotrese do veb-kamera i detektora gasa.

Ni ona ne može da se seti da je ikada osetila ovoliko zemljotresa u tako kratkom periodu. Strahuje od novog jakog udara, koji bi mogao biti i jačine 6 stepeni po ritheru.

- U ovom konkretnom području, gde beležimo aktivnosti poslednjih sedam dana, mogli smo da osetimo potrese od 6 stepeni, ali to bi na istoku moglo i da bude oko 6,5 - kaže Elisabet.

Male su šanse da bi ijedan grad bio ugrožen u slučaju da dođe do erupcije, ali ipak je izdato upozorenje i mapa mogućeg toka lave.

- Prema modelu koji smo sad uradili, nijedan veći grad ne bi trebalo da bude ugrožen - kaže arman Hoskuldson, vulkanolog, dodajući i da će međunarodni aerodrom Keflavik, koji povezuje Island sa ostatkom sveta, takođe ne bi trabalo da se nađe na putanji lave.

Međutim, glavni put koji povezuje aerodrom sa Rejkjavikom bi mogao da strada, kao i pojedini dalekovodi. Palmadotir ističe da ti modeli ne uključuju opasne gasove koji bi mogli da se nađu u vazduhu u slučaju erupcije.

Spektar velike erupcije podseća na erupciju iz 2010. godine, koja je prouzrokovala jedno od najvećih zaustavljanja vazdušnog saobraćaja od Drugog svetskog rata. Ipak, Palmadotir kaže da sumnja da bi takav scenario sada mogao da se dogodi.

Vorvarson dodaje da je sastav magme ovde drugačiji i da bi intenzitet eksplozije trebalo da bude manji.

U sredu popodne dogodio se potres u blizini vulkana Keilir, koji se nalazi na oko 50 kilometara od prestonice, zbog čega su vlasti obustavile saobraćaj na tom području. U saopštenju zvaničnika se navodi da su slične seizmičke aktivnosti ranije prethodile erupcijama.

Vivir Rejnison iz Sektora civilne zaštite je juče saopštio da su male šanse da se erupcija dogodi u narednih nekoliko sati. To bi inače bila prva erupcija od 12. veka.

Za sada, građani čekaju neku naznaku da li će doći do erupcije. Neki se tome raduju, više je onih koji strahuju. Mediji su već postavili kamere koje snimaju Keilir, koje će odmah početi da prenose uživo ukoliko dođe do erupcije. Ipak, u poslednjih 24 sata deluje kao da se tlo smiruje, ali zatišje, smatraju naučnici, neće dugo trajati.

- Nije ovo još gotovo - zaključuje Palmadotir.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.