PONOVO DRAMA U VAŠINGTONU: Kapitol vrvi od policije nakon obaveštenja o mogućem NAPADU!
Vašington, Foto: Profimedia

POJAČANO OBEZBEĐENJE

PONOVO DRAMA U VAŠINGTONU: Kapitol vrvi od policije nakon obaveštenja o mogućem NAPADU!

Policija Kapitola objavila je da će u četvrtak pojačati bezbednost zbog potencijalne pretnje

Objavljeno: 12:30h

U Vašingtonu danas vlada prava drama nakon što su policijske obaveštajne procene pokazale da militantne grupe, verovatno inspirisane teorijama zavere pokreta "Kuanon" (Qanon), planiraju novi napad na Kapitol. Upad u zgradu Kongresa 6. januara još je u svežem sećanju, pa su poslanici Predstavničkog doma otkazali sednice, a obezbeđenje je podignuto najviši nivo.

Sigurnosna procena, koju je osiguranje Kongresa podelilo poslanicima u sredu, nije identifikovala tu grupu, ali vreme navodnog napada upućuje na njen identitet. Danas je 4. mart, dan na koji je bivši predsednik Donald Tramp, po sledbenicima "Kuanon" pokreta, trebalo da se vrati na predsedničku dužnost.

Zagovornici "Kuanona" veruju u besmislenu teoriju po kojoj je Tramp "u tajnoj misiji razotkrivanja satonističke kabale pedofila u redovima Demokratske stranke, koji iz pozadine kontrolišu američku vlast".

Njihov heroj više nije na vlasti, ali teoretičari zavere su se okrenuli opskurnom zakonu kako bi održali nadu da će se on nekako vratiti u Belu kuću. Ovo je razlog zbog kojeg su mesecima unazad opsednuti baš 4. martom.

Odakle potiče teorija?

Ideja potiče iz verovanja nekih "Kuanon" sledbenika da se Amerika od države pretvorila u korporaciju nakon donošenja Organskog zakona u Okrugu Kolumbija 1871. godine, koji je odbacio pojedinačne povelje gradova Vašington i Džordžtaun i uspostavio novu teritorijalnu vladu za ceo okrug.

Čudna i neutemeljena teorija izvedena je iz pokreta suverenih građana, ekstremnog libertarijanskog krila koje se protivi saveznim zakonima, opštem oporezivanju, pa čak i američkoj valuti, na osnovu toga što oni navodno "ograničavaju prava pojedinaca".

Sledbenici "Kuanona" tvrde da je svaki američki predsednik, akt i amandman izglasan posle 1871. - nelegitiman.

Međutim, teorija se zasniva na lažnoj interpretaciji Organskog zakona, koji je samo pretvorio Okrug Кolumbija u opštinsku korporaciju i nema nikakve veze sa izborom predsednika ili Amerikom u celini.

Donald Tramp
foto: Profimedia

Zašto baš 4. mart?

Pre nego što je 20. amandman američkog ustava iz 1933. godine premestio datume polaganja zakletvi predsednika i kongresmena na januar, američki lideri preuzimali su dužnost 4. marta.

Sledbenici "Kuanona" su stoga izveli ozbiljnu mentalnu gimnastiku i zaključili da to mora biti datum kada će njihov "pravi predsednik" nekako isterati Džoa Bajdena iz Bele kuće i nastaviti da vlada.

Teorije o 4. martu počele su da se šire među sledbenicima "Kuanona" samo nekoliko dana nakon što je aktuelni predsednik Bajden položio zakletvu 20. januara.

Donald Tramp
foto: Profimedia

Taj potpuno predvidljivi događaj izazvao je pomutnju u bizarnom svetu "Kuanonovaca". Prethodno su pristalice pokreta tvrdile da će 20. januar biti "dan obračuna", kada će demokrate i drugi članovi navodne "kabale“ biti uhapšeni i pogubljeni po naređenju Trampa. Кada se obećana "oluja“ nije desila, među njima je zavladao šok i očaj. Od tog trenutka su sve nade polagali u 4. mart.

Jedan od teoretičara zavere, sa 55.000 sledbenika na društvenim mrežama, sugerisao je čak da sam Organski zakon 150 godina krije "tragove", jer kada se saberu brojke iz godine u kojoj je donet dobije se 17, a to je "sveti broj" za "Kuanonovce" (Q je 17. slove engleske abecede).

Pojačano obezbeđenje

Policija Kapitola objavila je da će u četvrtak pojačati bezbednost zbog potencijalne pretnje.

- Na temelju obaveštajnih podataka koje imamo preduzeli smo trenutne korake da pojačamo sigurnost - objavila je služba bezbednosti.

Šef službe Timoti Blodget izdao je upozorenje da bi pretnje mogle da traju do vikenda zbog "dodatnog interesovanja militantne grupe za Kapitol od 4. do 6. marta".

Nekoliko ultradesnih militantnih grupa igralo je ulogu u napadu na Kapitol 6. januara u kojem je pet osoba izgubilo život. U prvim redovima rulje bili su neki od istaknutih sledbenika "Kuanona"

Uprkos planovima militanata za dodatne napade, Tramp je odbio da odustane od svojih neutemeljenih tvrdnji o izbornoj prevari, koje su inspirirale masu da upadne zgradu Kongresa u pokušaju da zaustavi potvrđivanje Bajdenove pobede na predsedničkim izborima.

I prošlog vikenda Tramp je na okupljanju svojih sledbenika ponavljao, bez ijednog dokaza, da mu je ukradena izborna pobeda.

Bonus video:

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.