NAUČNICI SU ŠOKIRANI ZBOG PRONALASKA NA ASTEROIDU: Ni u snu nisu očekivali ovakve rezultate
Hajabusa i Itokava, Foto: Profimedia

SJAJNO

NAUČNICI SU ŠOKIRANI ZBOG PRONALASKA NA ASTEROIDU: Ni u snu nisu očekivali ovakve rezultate

Uzorak, koji je bio veličine zrna peska, došao je sa asteroida Itokava, a prikupila ga je misija Hajabusa Japanske aeronautičke istraživačke agencije (JAXA) 2010. godine

Objavljeno:

Naučnici su pronašli vodu i organske materije na površini uzorka koji je uzet sa površine asteroida koji pripada našem Sunčevom sistemu - ovo je prvi put da je postojanje tih materija dokazano na asteroidu.

Uzorak, koji je bio veličine zrna peska, došao je sa asteroida Itokava, a prikupila ga je misija Hajabusa Japanske aeronautičke istraživačke agencije (JAXA) 2010. godine.

U njemu su nađeni tragovi i vode i organske materije, koji ne potiču sa nekog drugog nebeskog tela, nego sa samog asteroida. Istraživači sa Rojal Holoveja, Univerziteta u Londonu, misle da je asteroid evoluirao milijardama godina, inkorporirajući u svoj sastav tečne i organske materije na sličan način na koji to radi Zemlja.

Asteroid je izdržao ekstremnu vrelinu, dehidraciju i potrese, ali je uspeo da se ponovo oblikuje i prikupi tečnost koristeći materijal koji je usput prikupio. Studija takođe pokazuje da asteroidi S topa, koji su najčešći u grupi koja se prlibližava Zemlji, mogu da sadrže sirove komponente života.

Ovaj pronalazak bi mogao da natera naučnike da ponovo pišu istoriju života na Zemlji, koja je pre kao pretpostavku uzimala fokus na asteroide tipa C, bogate ugljenikom.

Misija Hajabusa je bila robotski svemirski brod koji je razvila JAXA kako bi skupila i vratila na Zemlju uzorke sa malog asteroida Itokava, koji su posle detaljno analizirani u laboratorijama.

Uzorak je izučavao mađunarodni tim naučnika, i zaključeno je da su na njemu bili očuvani i primitivni i "prerađeni" uzorci organske materije, što znači da je asteroid u prošlosti bio izložen temperaturama većim od 600 stepeni Celzijusa. Prisustvo primitivnih organskih materija je dokaz da su one dospele na asteroid pošto se on ohladio.

Bonus video:

(Espreso/Independent)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.