PANDEMIJA STRAVIČNO UGROZILA MENTALNO ZDRAVLJE: Sve više samopovređivanja i predoziranja kod MLADIH!
Istraživanje, Foto: Profimedia

užasavajući podaci

PANDEMIJA STRAVIČNO UGROZILA MENTALNO ZDRAVLJE: Sve više samopovređivanja i predoziranja kod MLADIH!

Mentalno zdravlje tinejdžera i mladih osoba jedna je od najvećih žrtava pandemije korona virusa

Objavljeno:

Pandemija je dramatično ugrozila mentalno zdravlje mladih, broj nanošenja povreda samom sebi skočio za 333 odsto, a preterivanja s drogom za 120 procenata.

Mentalno zdravlje tinejdžera i mladih osoba jedna je od najvećih žrtava pandemije korona virusa, pokazalo je veliko istraživanje koje je sprovela američka neprofitna organizacija Fer helt, koja se zalaže za transparentnost u zdravstvu i koja ima najveću bazu podataka vezanih za privatna zdravstvena osiguranja.

Tinejdžerke ugroženije

Studija je obuhvatila čak 32 milijarde lekarskih izveštaja u periodu od januara do novembra 2020. i donela je alarmantne rezultate, koji su podeljeni u dve kategorije.

U prvoj se nalaze tinejdžeri uzrasta od 13 do 18 godina, a u drugoj su mlade osobe starosti od 19 do 22 godine. Dobijeni rezultati su upoređeni sa istim periodom 2019, pre pandemije korona virusa. Na osnovu medicinskih izveštaja utvrđeno je da se broj samopovređivanja kod tinejdžera povećao za čak 333 odsto tokom 2020, dok se broj predoziranja u istom uzrastu povećao za 119,3 odsto. Samopovređivanju su sklonije tinejdžerke (čak 84 odsto svih slučajeva u avgustu).

- Strahovi vezani za infekciju, ekonomska nestabilnost i socijalna izolacija pokrenuli su i pogoršali pitanja mentalnog zdravlja. Zatvaranje škola, potreba za učenjem na daljinu i izolovanje od prijatelja zbog socijalne distance bili su izvori stresa i usamljenosti. Kod njih je utvrđena visoka stopa anksioznosti, depresije i posttraumatskih simptoma - navodi se u izveštaju. Pojedinačno, april je bio najgori mesec i tada je prijavljeno najviše slučajeva samopovređivanja i prekomerene upotrebe droge i lekova. U aprilu 2020. bilo je 93,6 odsto više slučajeva anksioznosti, 83,9 odsto više slučajeva depresije i 89,7 odsto više slučajeva posttraumatskih simptoma.

U istom periodu broj poseta urgentnim centrima usled fraktura, bolova u stomaku i respiratornih problema je smanjen. Ali je naglo povećan broj poseta zdravstvenim ustanovama usled mentalnih problema.

Otvaranje škola

- U aprilu i maju smo jasno uvideli manji broj pristupa hitnoj službi, ali se konstantno tokom tog perioda povećala potreba za lečenjem mentalnih problema. Ta potreba je bila stalna i u nekim slučajevima se povećavala - rekao je Robin Gelburd za portal Med pejdž tudej.

Studija je pokazala da je šizofrenija bila dosta rasprostranjenija u starijoj grupi kod mladih (stari između 19 i 22 godine). Tokom aprila 2020. broj slučajeva vezanih za šizofreniju povećan je za čak 61,29 odsto u odnosu na isti mesec 2019. U studiji se navodi i da otvaranje škola neće dovesti do nestanka mentalnih poremećaja kod tinejdžera, već da je za njihovo lečenje neophodno angažovanje stručnjaka u dužem vremenskom periodu.

Zbog učenja na daljinu manje hiperaktivnih školaraca

Na drugoj strani, kod najmlađih školaraca starosti između šest i 12 godina znatno je pao broj slučajeva poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, koji je najčešći mentalni poremećaj u ovom uzrastu. Razlog za to je učenje na daljinu i nemogućnost ostvarivanja bliskog kontakta između predavača i učenika, kada se ovaj poremećaj najčešće ispoljava.

Smrtonosni ubica bola više od 81.000 mrtvih

Prema zvaničnim podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u SAD je tokom 2020. godine od predoziranja umrlo više od 81.000 ljudi! To je povećanje od 19 odsto u odnosu na 2019. Najčešći uzrok smrti je prekomerena upotreba fentanila, koji se reklamira kao ubica bola. Ovaj analgetik je odgovoran za čak 83 odsto svih smrtnih slučajeva.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.