NAUČNICI SU UPRAVO PRONAŠLI NEŠTO VEOMA ČUDNO KOD JUPITERA: Astronomi su potpuno ZBUNJENI
Jove, kralj na nebu, Foto: Profimedia

ANOMALIJA

NAUČNICI SU UPRAVO PRONAŠLI NEŠTO VEOMA ČUDNO KOD JUPITERA: Astronomi su potpuno ZBUNJENI

Pre oko dve godine, kometa je prošla u blizini Jupitera, koji ju je tada "gurnuo" bliže ka "Trojancima", gde se nalazi danas

Objavljeno:

Prvi put otkad imaju oruđe za posmatranje, naučnici su pronašli kometu u blizini populacije asteroida koji kruže oko Sunca, u blizini Jupitera.

Zašto je ovo važno? Moguće je da su naučnici pronašli "pit stop" koji komete koriste kako bi dalje nastavile put ka unutrašnjosti Sunčevog sistema, prema NASA.

Kometa, nazvana P/2019 LD2, otkrivena je nedaleko od populacije asteroida u blizini Jupitera, poznate kao "Trojanci", pokazuje nova studija objavljena u Astronomskom žurnalu.

Kometa je možda prvobitno lansirana iz Kujperovog pojasa, koji se nalazi iza Neptuna, pre nego što je ušla u orbitu oko sunca u blizini džinovske gasovite planete Jupitera.

Pre oko dve godine, kometa je prošla u blizini Jupitera, koji ju je tada "gurnuo" bliže ka "Trojancima", gde se nalazi danas.

- Kul stvar je da smo upravo uhvatili Jupiter kako je "lansirao" ovaj objekat i promenio njegovo orbitalno ponašanje, gurajući ga ka unutrašnjosti Sunčevog sistema. Jupiter kontroliše ono šta se dešava sa kometama kad uđu duboko u Sunčev sistem, menjajući njihove orbite - rekla je Keri Lise, jedna od autorki studije.

Naučnici sad očekuju da je moguće da kometa napusti orbitu u blizini Jupitera, za oko dve godine, ako je verovati kompjuterskim simulacijama. Očekuje se da kometa ponovo ima interakciju sa Jupiterom i da onda nastavi put ka unutrašnjosti Sunčevog sistema.

- Simulacije pokazuju da za 500.000 godina postoji 90 odsto verovatnoće da će ovaj objekat biti izbačen iz Sunčevog sistema i postati međuzvezdana kometa - rekla je Lise.

Bonus video:

(Espreso/Axios)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.