POČINJE TREĆI TALAS KORONE U ŠVEDSKOJ: Zabrinjavajući podaci, od petka registrovano 11.804 novih slučajeva!
Pooštrena ograničenja, Foto: EPA-EFE/ Johan Nilsson/TT

uh, ovo je zabrinjavajuće

POČINJE TREĆI TALAS KORONE U ŠVEDSKOJ: Zabrinjavajući podaci, od petka registrovano 11.804 novih slučajeva!

"Izgleda da sigurno idemo ka trećem talasu, rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnel

Objavljeno:

Izgleda da je u Švedskoj počeo treći talas pandemije, saopštila je danas švedska Zdravstvena agencija, pooštravajući ograničenja zbog nedavnog porasta novih slučajeva kovid-19 i brzog širenja novih varijanti koje se smatraju zaraznijim.

U Švedskoj, koja se tokom pandemije klonila "zaključavanja", registrovano je 11.804 novih slučajeva korona virusa od petka, pokazuju statistički podaci Zdravstvene agencije, što je porast u odnosu na 10.933 slučajeva prijavljenih tokom istog perioda prošle sedmice, preneo je Rojters.

"Izgleda da sigurno idemo ka trećem talasu, rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnel na konferenciji za novinare.

"Počinje da utiče na intenzivnu negu. Ne vidimo dramatično povećanje, ali ne i smanjenje koje smo imali neko vreme", dodao je Tegnel.

Švedska zdravstvena agencija preporučila je da broj ljudi u prodavnicama bude ograničen na 500, uz već postojeće ograničeno radno vreme barova, kafića i restorana i stroža pravila vezana za nošenje maski.

Tegnel, arhitekta švedske pandemijske strategije, takođe je rekao da su nedavne studije ukazale na to da je vakcina AstraZeneke protiv kovid-19 efikasna za ljude starije od 65 godina i da Švedska namerava da promeni preporuku da se ne daje starijim osobama.

"Vakcina AstraZeneke dobila je nezasluženo lošu reputaciju", rekao je on.

I dok broj slučajeva u zemlji raste, broj preminulih od korona virusa je manji nego prethodnih meseci i iznosi 56 tokom proteklog vikenda, što je najmanji broj preminulih od kovid-19 od početka novembra.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.