STRUČNJACI SZO UPOZORAVAJU: Rekli su šta zaista misle o korišćenju leka hidroksihlorokina protiv KORONE!
SZO, Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB, Ilustracija

SZO UPOZORAVA

STRUČNJACI SZO UPOZORAVAJU: Rekli su šta zaista misle o korišćenju leka hidroksihlorokina protiv KORONE!

Stručna komisija SZO je u britanskom medicinskom časopisu BMJ naveo da ovaj antiinflamatorni lek ne bi trebalo koristiti u borbi protiv pandeije....

Objavljeno:

Lek hidroksihlorokin, za koji je bivši američki predsednik Donald Tramp tvrdio da će promeniti tok pandemije, ne bi trebalo da koristiti za sprečavanje infekcije korona virusom i on ne utiče značajno na pacijente koji su već zaraženi, upozorila je danas stručna komisija Svetske zdravstvene organizacije.

Stručna komisija SZO je u britanskom medicinskom časopisu BMJ naveo da ovaj antiinflamatorni lek ne bi trebalo koristiti u borbi protiv pandeije i da nije vredan istraživanja u daljim studijama o mogućim načinima lečenja Kovida-19, prenosi Rojters.

Stručnjaci SZO napominju da je to njihova snažna preporuka, koja je zasnovana na "veoma sigurnim dokazima" iz šest nasumičnih i kontrolisanih ispitivanja, u kojima je učestvovalo više od 6.000 ljudi, kako oni za koje se znalo da su bili izloženi Kovidu-19, tako i oni koji nisu.

Oni su dodali da ovaj lek nije više prioritet za istraživanje i da bi resurse trebalo preusmeriti na procenu drugih, perspektivnijih lekova.

Tramp je govorio da i sam koristi hidroksihlorokin, čak i nakon što je američka Uprava za hranu i lekova saopštila da njegova efikasnost i bezbednost nisu dokazane.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.