ITALIJA U 2020. GODINI DRUGI PO VELIČINI TRGOVINSKI PARTNER SRBIJE: Takav rezultat je više nego zadovoljavajući!
Italija, Foto: EPA/CLAUDIO PERI

partneri

ITALIJA U 2020. GODINI DRUGI PO VELIČINI TRGOVINSKI PARTNER SRBIJE: Takav rezultat je više nego zadovoljavajući!

Ekonomski odnosi dve zemlje takođe imaju koristi od odličnih političko-institucionalnih odnosa

Objavljeno: 12:46h

Italija je u 2020. godini ponovo bila drugi po veličini trgovinski partner Srbije, rečeno je danas na vebinaru Grupe CDP i SIMEST pod nazivom "Finansijski alati za podršku italijanskim preduzećima u Srbiji", koji je otvorio ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo.

Takav rezultat je više nego zadovoljavajući imajući u vidu teške okolnosti, rekao je Kašo, saopštila je ambasada Italije u Beogradu.

Trgovinska razmena imeđu Srbije i Italije u 2020. godini je izosila 3,4 milijarde evra, nešto manje od 3,8 milijardi evra koliko je vredela u predhodnoj godini, ukazao je Kašo pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

Na vebinaru su učestvovali Paskvale Salcano, predsednik SIMEST-a i šef međunarodnih poslova CDP-a, kao i predsednik Komore italijansko-sprskih privrednika Djorđo Markeđani, predsednik udruženja Confindustria Srbija Patricio Dei Tos i direktorka Agencije ICE u Beogradu Marina Skonjamiljo.

Sa današnjeg webinara poručeno je da je cilj da italijanske kompanije usmeri tako da u procesu internacionalizacije mogu u potpunosti da iskoristiti alate koje CDP i SIMEST stavljaju na raspolaganje.

Italijanske kompanije koje se odluče da ulažu u Srbiju mogu da računaju na razvijenu industrijsku strukturu u kontekstu koji je sve više usmeren na integraciju italijanske i srpske privrede.

Ambasador Kašo podsetio je na postojanje čvrstih ekonomskih veza između Italije i Srbije koje, kako je rekao, odolevaju izazovima prouzrokovanim pandemijom.

Ekonomski odnosi dve zemlje takođe imaju koristi od odličnih političko-institucionalnih odnosa uprkos ograničenjima nametnutim pandemijom.

Dve zemlje su u 2020. godini organizovale pet političkih poseta, uključujući i onu u Beogradu koju je predvodio ministar spoljnih poslova Di Majo, potvrđujući prioritetnu pažnju koju Italija i dalje poklanja Srbiji i Balkanu, navedeno je u saopštenju ambasade.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.