NISU JOJ SMETALA SVEDOČENJA O SILOVANJU I UBIJANJU DECE: Evo ko je zaista Ema Koronel, ozloglašena žena EL ČAPA!
Ema Koronel, Foto: Printscreen Youtube / Noticias Telemundo

pomagala mu i u bekstvu

NISU JOJ SMETALA SVEDOČENJA O SILOVANJU I UBIJANJU DECE: Evo ko je zaista Ema Koronel, ozloglašena žena EL ČAPA!

Takođe je optužena da je pomagala u Gusmanovom spektakularnom bekstvu iz Altiplano zatvora

Objavljeno:

Ema Koronel Aispuro, žena ozloglašenog meksičkog narko bosa Hoakina "El Čapa" Gusmana uhapšena je u Virdžiniji pod optužbom da je krijumčarila drogu.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da je Koronel (31) – koja ima i meksičko i američko državljanstvo – uhapšena na međunarodnom aerodromu u Dalasu i optužena za distribuciju kokaina, metamfetamina, heroina i marihuane u SAD.

Takođe je optužena da je pomagala u Gusmanovom spektakularnom bekstvu kroz kilometar dug tunel iz strogo čuvanog Altiplano zatvora u Meksiku u julu 2015. godine.

El Capo
foto: AP

Koronel je navodno radila sa Gusmanovim sinovima u pripremi bekstva. Oni su kupili zemlju u blizini zatvora, nabavili oružje i oklopno vozilo i prokrijumčarili Gusmanu sat sa GPS-om kako bi mogao da se snađe u tunelu kroz koji je prošao vozeći se na specijalno dizajniranom motoru.

“Nakon što je Gusman ponovo uhapšen u Meksiku u januaru 2016. Koronel Asipuro je navodno planirala još jedan pokušaj bekstva svog supruga pre njegovog izručenja SAD u januaru 2017. godine”, navodi se u sudskim dokumentima.

Gusman, ozloglašeni vođa Sinaloa kartela, je osuđen na doživotnu kaznu zatvora 2019. Koronel je svakog dana dolazila na njegovo suđenje, čak i kada su kao dokazni materijal bile prikazivane poruke koje je njen muž razmenjivao sa jednom od svojih ljubavnica.

Nisu joj smetala ni svedočenja o zločinima Sinaloa kartela, od drogiranja i silovanja 13-godišnjih devojčica, do hladnokrvnih ubistava.

Na kraju suđenja je poručila: “Ne poznajem svog supruga kao osobu kakvog pokušavaju da ga predstave, ali mu se divim kao ljudskom biću koje sam srela i za koga sam se udala”.

Pre presude, Koronel je dala emotivan intervju jednoj televiziji rekavši da je njen muž “ponizan čovek” koga su mediji pretvorili u “previše poznatog” El Čapa.

Hapšenje Koronelove izvršeno je u komplikovanom trenutku kada su odnosi američke administracije i meksičke zategnuti. Meksiko je ograničio ovlašćenja američke agencije za narkotike DEA u Meksiku, dok su američke vlasti uhapsile bivšeg ministra odbrane, generala Salvadora Sienfuegosa zbog saradnje sa narko kartelima.

“Tajming hapšenja je interesantan”, rekao je Falko Ernst, analitičar u Međunarodnoj kriznoj grupi. “Tako se šalje poruka iz SAD da su njihove tradicionalne alatke i dalje na visokom nivou”, dodao je on.

El Čapo je dugo bežao “dugoj ruci zakona” i postao je neka vrsta antiheroja u rodnoj Sinaloi.

El Čapo
foto: Printscreen/Youtube

Narko-romansa

Ema Koronel rođena je u Santa Klari u Kaliforniji i ćerka je Inesa Koronel Bareras, poručnika Sinaloa kartela. Odrasla je u “zlatnom trouglu” Sijedra Madre u Meksiku gde je, navodno, upoznala Gusmana na lokalnom festivalu kada je ona imala 17 a El Čapo 51 godinu.

Ono što je usledilo je jedna od omiljenih meksičkih narko-romansi: Ema je pobedila na takmičenju lepote i ubrzo se 2007. udala za El Čapa (postavši tako gospođa 3 ili 4, niko ne zna jer se Gusman nikad zvanično nije razveo).

Brak je bio od koristi i njenom ocu, koji je napredovao u Sinaloa kartelu ali je 2016. uhapšen sa Eminim starijim bratom.

Posle nekoliko godina braka, Ema je 2011. trudna prešla u SAD kako bi njene bliznakinje dobile američko državljanstvo.

Kao i mnogi drugi stariji narko bosovi, El Čapo je vodio relativno skroman život, daleko od očiju javnosti dok je njegova mlada supruga privlačila pažnju medija.

Influenserka

Dok se njen suprug krio od vlasti, ona je studirala pravo. Potom je pokrenula sopstvenu modnu liniju – logo su joj bili muževljevi čuveni brkovi, a sa pažljivo koreografisanim Instagram fidom je pokušala da se nametne kao influenserka – poznat je njen post sa rođendanskom zabavom za ćerke na temu Barbike, i poseta dečjoj bolnici u Kuliakanu gde je kao neka bizarna narko princeza Dajana delila bolesnoj deci poklone – da bi kasnije rekla da ona nikada nije vodila svoje profile na toj i drugim društvenim mrežama i napustila ih. U jednom trenutku je kratko bila i učesnica jednog američkog rijalitija.

Kada je izručen SAD, Koronel je postavila srceparajući tvit: Bez obzira šta bude, obećala sam ti da ću biti tu zauvek i tu sam. Voleću te do kraja života”. Ubrzo potom, povukla se i sa ove mreže.

“Hvalisanje može da bude opasno i često izlaganje će od vas napraviti metu”, rekao je Ernst. “Ako želite da izbegnete zatvor, onda nije dobra ideja da se ističete. To je nešto što su stari krijumčari drogom znali, ali su nove generacije zaboravile”, dodao je on.

Sinaloa

Uprkos hapšenju, Gusmanov uticaj u Meksiku je i dalje jak a Sinaloa kartel, kojim delom vode njegovi sinovi, i dalje je sila na koju treba računati. Kada je Gusmanov sin Ovidio uhapšen u oktobru 2019. članovi kartela preplavili su Kuliakan i naterali policiju da ga oslobode.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador tada je rekao da je to bila dobra odluka kako bi se izbeglo veće krvoproliće.

Zanimljivo je da Lopez Obrador vrlo pažljivo izbegava da kritikuje El Čapa a u jednom trenutku prošle godine se sreo i sa njegovom majkom Marijom Konsuelom Loerom koju je opisao kao “penzionerku koja zaslužuje moje poštovanje, bez obzira na to ko joj je sin”.

Predsednik je rekao da ga je El Čapova mama zamolila da joj pomogne da dobije vizu kako bi mogla da poseti sina u Superkams zatvoru u Florensu, Kolorado.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.