JEDAN KRATER NA MARSU NOSI NAZIV TIVAT: Poseban je zbog određene sezonske tamne pruge!
Mars, Foto: Profimedia

mars

JEDAN KRATER NA MARSU NOSI NAZIV TIVAT: Poseban je zbog određene sezonske tamne pruge!

IAU je, između ostalog, odgovorna i za imenovanje nebeskih tela i pojava

Objavljeno:

Jedan krater na Marsu prečnika 3,6 kilometara, već deceniju nosi ime Tivat, a poseban je kuriozitet da su upravo na njemu primećene određene sezonske tamne pruge za koje naučnici sumnjanju da su mogući tragovi kretanja vode, saopšteno je danas iz Službe predsednika Opštine Tivat.

"Činjenica da na Marsu postoji pojava/krater koja nosi ime Tivat, posebno je zanimljiva sa aspekta promocije opštine Tivat. Prema podacima dostupnim na interentu, ime kratera je odobreno 2011. godine od Međunarodne astronomske unije (IAU), a pominje se i u izveštajima Američke svemirske agencije (NASA) iz 2017. godine, navodi se u saopštenju.

IAU je, između ostalog, odgovorna i za imenovanje nebeskih tela i pojava, pa tako krateri na Marsu nose imena naučnika, pisaca ali i toponima manjih gradova sveta, stoji u saopštenju, prenele su podgoričke Vijesti.

Krater Tivat se, navodi se, na 45,9° južne geografske širine i 9,5° istočne geografske dužine.

"Ovih je dana NASA uspešno spustila rover 'Istrajnost' na površinu Marsa, a njegov je zadatak nastavak istraživanje postojanja vode, odnosno života na ovoj 'crvenoj planeti'", podseća se u saopštenju.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.