NAGLI SKOK ZARAŽENE DECE OD KORONA VIRUSA: Zašto je britanski soj virusa izuzetno opasan?
70 odsto zarazniji i lakši za prenošenje, Foto: Profimedia

PANDEMIJA

NAGLI SKOK ZARAŽENE DECE OD KORONA VIRUSA: Zašto je britanski soj virusa izuzetno opasan?

U ovom tekstu se navodi i da umesto da oko 29 odsto novih slučajeva potiče od dece i tinejdžera, kao u drugom talasu, sada je to oko 40 odsto

Objavljeno:

Nagli skok porasta broja dece pozitivne na korona virus, uzrasta od pet do devet godina zabeležen je u Velikoj Britaniji, gde je novi soj virusa korone izraženo dominantan. To se odnosi podjednako i na devojčice i na dečake, a slična situacija primećena je i kod mališana uzrasta do četiri godine. Ove zabrinjavajuće podatke zabeležio je i Izrael.

Novi, britanski soj virusa se pojavio u septembru i podaci su pokazali da je do 70 odsto zaraznji i lakši za prenošenje. Zbog toga je Velika Britanija uvela stroge mere zatvaranja, a veliki broj zemalja je, kako bi se zaštitio, stopirao avio saobraćaj.

Očigledno je britanski soj zarazniji za decu, a na upozoravajuće novosti ukazao je Erik Figl Ding, epidemiolog i gostujući naučnik sa Harvarda.

- Podaci iz Velike Britanije pokazuju naglo veću pozitivnost #COVID19 u Engleskoj (gde je novi soj virusa visoko dominantan) kod dece uzrasta od 5-9 godina, i kod dečaka i kod devojčica, tokom četiri uzastopne nedelje. Pozitivnost kod dece do četiri godine takođe raste. Izrael je takođe zabeležio trend porasta korona virusa kod dece - napisao je Ding na tviteru.

- Ovo je sve uprkos tome što ovi podaci zaista potcenjuju infekciju kod dece (jer su zasnovani na testiranju zasnovanom na simptomima). A stope pozitivnosti izgledaju najviše u ranim godinama i osnovnim školama - ukazao je Ding.

On dalje dodaje da slučajevi opadaju zbog lokdauna širom Velike Britanije.

- Ali, posebno se ističe veći broj dece pozitivne na virus, kod dece od 5 do 9 godina, a pozitivni slučajevi kod dece se uopšte nisu isticali prošle godine - napisao je Ding.

Slična je situacija u Izraelu, koji beleži nagli porast broja dece i tinejdžera koji dobijaju virus korona, a gde takođe raste broj zabeleženih slučajeva britanskog soja virusa.

Digl ukazuje na zvanične podatke, prema kojima 50.000 dece ima dijagnostifikovan korona virus od početka januara, mnogo više nego što je Izrael video bilo kog meseca tokom prvog ili drugog talasa.

To se navodi i u tekstu koji je objavljen u "The Jerusalem Post", u kojem se najavljuje da je malo verovatno da će škole otvoriti vrata za đake, ali i na situaciju da je porast broja zaražene dece ukazuje tamošnja ministarka zdravlja Luli Edelštajn.

- Dobili smo pismo Izraelskog udruženja pedijatara u kojem se kaže da su veoma zabrinuti zbog stope bolesti kod mlađih učenika - rekla je ministarka zdravlja Luli Edelštajn.

- To je nešto čemu nismo bili svedoci u prethodnim talasima korone - rekla je Edelštajn.

U ovom tekstu se navodi i da umesto da oko 29 odsto novih slučajeva potiče od dece i tinejdžera, kao u drugom talasu, sada je to oko 40 odsto. Najveći skok zabeležen je kod dece uzrasta od šest do devet godina.

Prema šefu laboratorije za imunoterapiju Univerziteta Bar-Ilan, Siril Koen, čini se da brojevi rastu, a jedna od hipoteza je da je vezana za soj novi soj virusa, mutacija #B117, koja se brzo proširila Izraelom.

- Britanska varijanta je zaraznija, pa povećava šanse za infekciju kod dece - rekao je Koen za Post.

Deca, uglavnom, i dalje dobijaju blage slučajeve bolesti, ukazuju tamošnji lekari. Većina dece ni ne treba da poseti lekara, a od onih koji to učine malo je onih koji se šalju u bolnicu.

Kako izgleda razvoj bolesti?

Da li su simptomi, pa i tok bolesti koju izaziva britanski soj virusa drugačiji? Na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji naučnici su identifikovali redosled simptoma i kako se oni razvijaju.

Naučnici su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila SZO od preko 55.000 hiljada potvrđenih slučajeva kovida 19.

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu sledećim redom:

  • Groznica
  • Kašalj i bolovi u mišićima
  • Mučnina i povraćanje
  • Dijareja

Bonus video:

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.