SMRZNUTA HRANA MOŽE DOVESTI DO INFEKCIJE KORONA VIRUSOM? SZO kaže da to zahteva dalju istragu
Veoma slabi dokazi, Foto: Profimedia

korona vesti

SMRZNUTA HRANA MOŽE DOVESTI DO INFEKCIJE KORONA VIRUSOM? SZO kaže da to zahteva dalju istragu

Virus je morao pre decembra 2019. godine, kada je epidemija tamo i počela, već da cirkuliše negde drugde u svetu, ali nije bilo takvog slučaja van Kine

Objavljeno:

Postoje veoma slabi dokazi koji ukazuju na to da smrznuta hrana može dovesti do infekcije COVID-19, ali istraživači Svetske zdravstvene organizacije koji istražuju poreklo virusa kažu da to zahteva dalju istragu.

Kada se u kineskom gradu Ćingdau, oktobra 2020. godine pojavila grupa slučajeva zaraze korona virusom, otkrivena su dva lučka koji su se prvi inficirali. Kineski Centar za kontrolu bolesti (CDC) na pakovanjima uvoznog smrznutog bakalara u toj luci, otkrio genetske tragove virusa SARS-CoV-2 koji izazivaju kovid-19, ali do kraja nije utvrđeno kako su se radnici zarazili, piše američki naučni sajt.

U tom trenutku nije bilo navedeno odakle je riba uvezena, ali je zato kineska služba u oktobru objavila da je „dokazala“ da bi kontakt sa kontaminiranom ambalažom mogao da izazove infekciju. Sa druge strane, sanitarne vlasti su drugde u svetu još ranije zaključile da postoji malo ili nimalo dokaza da se virus može preneti na pakovanju hrane, navodi se u članku američkog sajta. Piter Ben Embarek, stručnjak za sigurnost hrane i vođa tima SZO je izjavio da je izuzetno retko da bi se korona virus mogao naći na smrznutoj hrani ili u njoj, mada je ocenio da je „to potencijalno moguće, pa je trebalo istražiti“. Dokaza nema da je virus SARS-CoV-2 unet u smrznutu hranu i tako stigao u Kinu. Virus je morao pre decembra 2019. godine, kada je epidemija tamo i počela, već da cirkuliše negde drugde u svetu, ali nije bilo takvog slučaja van Kine.

Neki stručnjaci i naučnici smatraju da je fokus na smrznutu hranu može skrenuti pažnju sa istrage jer nema dovoljno dokaza. - To bi mogla da bude najveća dimna zavesa u istoriji - rekao je Nikolaj Petrovski, profesor endokrinologije na Univerzitetu Flinders, koji se bavi razvojem vakcine.

Bonus video:

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.