NOVI RAZGOVOR KAMALE I MAKRONA: Da li je ovo znak da je potpredsednica postala glavna u vođenju spoljne politike?
Foto: EPA/ SAUL LOEB

KOVID KRIZA I REŠENJE

NOVI RAZGOVOR KAMALE I MAKRONA: Da li je ovo znak da je potpredsednica postala glavna u vođenju spoljne politike?

Potpredsednica Haris i predsednik Makron su naglasili potrebu za bliskom bilateralnom i multilateralnom saradnjom u rešavanju kovid krize

Objavljeno:

Potpredsednica SAD Kamala Haris (Harris) razgovarala je s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i prenela posvećenost bilateralnim odnosima, saopštila je Bela kuća, javio je večeras Glas Amerike (Voice of America - VoA).

"Potpredsednica Haris i predsednik Makron su naglasili potrebu za bliskom bilateralnom i multilateralnom saradnjom u rešavanju kovid-krize, klimatskih promena i podršci demokratiji kod kuće i širom sveta", navodi se u saopštenju.

To je bio drugi razgovor Haris s Makronom, ali i znak da bi potpredsednica mogla da vodi spoljnu politiku u Bajdenovoj administraciji.

Ranije je razgovarala i s kanadskim premijerom Džastinom Trudoom (Justin Trudeau).

Harisa i Makron su se saglasili da saradjuju na smirivanju situacije na Bliskom istoku i u Africi.

Otkako je na vlast došao predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden), njegova administacija nastoji da obnovi veze sa starim saveznicima u rešavanju globalnih pitanja, čime je prekinuta praksa prethodnog šefa države, Donalda Trampa (Trump), koji je zastupao politiku "Najpre Amerika".

Bajden je stupio na dužnost 20. januara i od tada su se SAD ponovo priključile Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i Pariskom sporazumu o klimatskim promenama, podseća VoA.

Bonus video:

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.