NAKON 5 GODINA, U GVINEJI SE PONOVO POJAVILA ZABORAVLJENA BOLEST: Hitno se oglasili i STRUČNJACI!
Ebola, Foto: AP

O SMRTNOSTI

NAKON 5 GODINA, U GVINEJI SE PONOVO POJAVILA ZABORAVLJENA BOLEST: Hitno se oglasili i STRUČNJACI!

Stručnjaci ipak smatraju da bi sada, zahvaljujući prethodnom iskustvu u suzbijanju bolesti i novim vakcinama

Objavljeno:

Pet godina pošto je Gvineja saopštila da nema ebole, zvaničnici u ovoj afričkoj zemlji proglasili su epidemiju bolesti koja je u zemljama zapadne Afrike u vreme najveće epidemije usmrtila više od 11.000 ljudi.

Stručnjaci ipak smatraju da bi sada, zahvaljujući prethodnom iskustvu u suzbijanju bolesti i novim vakcinama, epidemija ebole mogla biti stavljena pod kontrolu brže i efikasnije, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Gvineja je proglasila novu epidemiju ebole u nedelju kada su se vratili testovi pozitivni na virus koji je na jugoistoku zemlje usmrtio tri osobe dok su se četiri razbolele, prenosi Rojters.

U prvom širenju te bolesti u Gvineji posle njene najgore epidemije 2013-2016. godine, pacijenti su se razboleli posle prisustva sahrani u gradu Gueke, 1. februara, kada je sahranjena medicinska sestra koja se prethodno lečila u Nzerekoreu, gradu u kojem je ebola izbila 2013. ; Ponovna borba protiv ebole, ističe Rojters, dodatno će opteretiti zdravstvene službe u Gvineji jer se takodje bore protiv pandemije kovid-19, Gvineja, zemlja s oko 12 miliona ljudi, dosad je zabeležila 14.895 zaraza korona virusom i 84 smrtna slučaja.

Gvineja će novorazvijene vakcine protiv ebole nabaviti preko Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je usred nove epidemije te bolesti obećala hitnu pomoć, javio je BBC.

Vakcina protiv ebole, pojašnjava britanski servis, prvi put je testirana 2015. u Gvineji, dok su poslednjih godina razvijeni lekovi koji mogu povećati stopu preživljavanja pacijenata.

Predstavnik SZO u Gvineji Alfred Džordž Ki Zerba kazao je da je agencija UN u punoj pripravnosti i u kontaktu s proizvodjačem vakcina "kako bi se osiguralo da se potrebne doze stave na raspolaganje što je brže moguće".

Novo izbijanje virusa je, dodaje BBC, zabeleženo na približno istom području gde je epidemija krenula u decembru 2013. S obzirom na prekograničnu trgovinu izmedju Gvineje, Liberije i Sijera Leonea i njihove relativno slabe zdravstvene sisteme, postoji zabrinutost da bi se bolest opet mogla proširiti.

Preko medjunarodnog saveza vakcina Gavi postoji globalna zaliha od 500.000 doza. Ali, ukazuje BBC, kako populacija tri zemlje iznosi oko 22,5 miliona stanovnika postoji zabrinutost da li će proizvodjači imati dovoljno vremena da proizvedu više vakcina ako to bude potrebno, naročito u vreme kada su COVID vakcine prioritet.

Nakon što su službenici javnog zdravstva u Gvineji proglasili novu epidemiju ebole, zdravstveni istražitelji nastoje da što pre pronadju i izoluju sumnjive kontakte s ciljem da obuzdaju širenje virusa u narednih šest nedelja, piše Vašington post, ističući da se ova zapadnoafrička država istovremeno suočava s četiri epidemije.

Gvineja, jedna od najsiromačnijih zemalja na svetu, povrh pandemije korona virusa bori se i protiv epidemija žute groznice i ospica.

Osim u Gvineji, novi slučaj ebole pojavljuju se i u Kongu, samo nekoliko dana pre nego što se Svetska zdravstvena organizacija ponadala da će proglasiti kraj širenja virusa u toj zemlji. Smatra se da epidemije nisu povezane, dodaje vašingtonski list.

Gvineja, koja je bila polazna tačka za najgoru epidemiju ebole na svetu krajem 2013, ovaj put je reagovala mnogo brže zahvaljujući iskustvu zdravstvenih radnika koji su odmah identifikovali skup slučajeva, dok su timovi za traženje kontakata brzo pojačani, ukazuje Njujork tajms.

Od prethodne epidemije ebole koja je okončana 2016. kada je Gvineja zabeležila poslednji slučaj te bolesti - od koje je u tri godine zaraženo više od 28.000 ljudi u 10 zemalja - istraživači su pronašli nove vakcine, tretmane i brze dijagnostičke testove, kao i nove načine reagovanja na izbijanje bolesti.

Čelnik SZO u Gvineji Džordž Ki Zerbo ističe da su za vreme prethodne epidemije naučene mnoge lekcije medju kojima i potreba za "uključivanjem zajednica od početka", odnosno tradicionalnih iscelitelja, koji su često prva stanica ljudima koji traže lečenje u ruralnoj Gvineji.

Bonus video:

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.