ZEMLJA ZIMSKIH ČAROLIJA PROPADA ZBOG KORONE! Ove godine 75 odsto manje turista, ski staze prazne cele sezone!
Skijalište/ilustracija, Foto: Profimedia

neverovatno

ZEMLJA ZIMSKIH ČAROLIJA PROPADA ZBOG KORONE! Ove godine 75 odsto manje turista, ski staze prazne cele sezone!

„Već danima imam dva, najviše tri gosta u vreme ručka“, kaže prodavač ćevapa Mohamed dok čeka prvog gosta. „Ali bar nam je dozvoljeno da radimo“, dodaje sa osmehom.

Objavljeno:

Andora, mala zemlja u podnožju Pirineja poznata po svojim skijalištima, ima 75 odsto manje turista zbog pandemije koronavirusa nego u isto vreme prošle godine, pa su se mnoge prodavnice i hoteli zatvorili, a stanovnici zabrinuti zbog posla.

"Kako ste uopšte ušli ovde?" pita zaposleni u turističkoj kancelariji u srcu Andore La Velle, glavnog grada države sa 77.543 stanovnika.

U ovo vreme lokalna skijališta bila bi prepuna gostiju iz Španije i Francuske, dve zemlje koje okružuju Andoru, ali sada samo lokalno stanovništvo sme da se penje na Pirineje. „To je jedna od mera za borbu protiv širenja virusa“, ​​objašnjava zaposleni u intervjuu za Hinu.

Na gradskom šetalištu pored reke Gran Valire prolazi samo nekoliko starijih ljudi, mada je sunčan dan i temperatura prijatna. Desetine prodavnica luksuzne robe, poput satova, nakita i odeće, nižu se glavnom ulicom, ali nema ko da ih pogleda.

„Već danima imam dva, najviše tri gosta u vreme ručka“, kaže prodavač ćevapa Mohamed dok čeka prvog gosta. „Ali bar nam je dozvoljeno da radimo“, dodaje sa osmehom.

U januaru je bilo 7.000 gostiju

Andoru je u januaru posetilo 7.000 registrovanih gostiju, što je za 75 odsto manje u odnosu na isti mesec prošle godine, navodi lokalna turistička zajednica.

Francuzi smeju da uđu samo sa negativnim rezultatom testa na koronavirus, dok iz Katalonije, na španskoj strani granice, stanovnici ne smeju da putuju bez opravdanog razloga, poput odlaska na posao. Autobus dolazi dva puta dnevno iz Barselone, ali na brodu je samo nekoliko putnika. "Nije ništa. Tako je već dugo, sve je stalo", kaže vozač lokalne kompanije Nadal.

Kneževina Andora nije članica Evropske unije, a na malom graničnom prelazu policajac ulazi u autobus i proverava putničke dokumente. Unutra su samo prekogranični radnici i devojka koja se kući vraća iz Španije.

Anna, 65-godišnja prodavačica suvenira, drži radnju otvorenom jer, kako kaže, „možda će neko naići na nju“. S popustom nudi ukrasne magnete za frižider. Pre godinu dana stotine ljudi prolazilo je pored izloga njene prodavnice, ali sada izložene razglednice nikome nisu potrebne.

"Zabrinuti smo"

Andora je jedina nezavisna država u kojoj je katalonski službeni jezik, a na ulicama se govore španski i francuski. Portugalaca je uvek mnogo jer decenijama dolaze kao emigranti u potrazi za poslom. Trgovina i turizam čine 60 procenata BDP-a zemlje, iako finansijski sektor takođe igra važnu ulogu.

„Ako bih dobio dobru ponudu, prodao bih sve ovo“, kaže vlasnik kuće u čijem se prizemlju nalazi kafić sa terasom i četvorospratni hostel. Zbog nižih cena i rok muzike koja svira do ponoći, bar je pun. Međutim, u hostelu se iznajmljuju samo dve sobe.

"Zabrinuti smo. Videćemo da li ćemo leti moći slobodnije putovati", rekao je službenik turističke kancelarije. "Ovde smo navikli tokom istorije na putnike, na gužve, što je normalno, jer se nalazimo između dve velike države. Ali sada je tišina zavladala u podnožju naših naših planina."

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.