EVROPSKA UNIJA NASTAVLJA PREGOVORE SA ASTRAZENEKOM! Cilj da se vakciniše 70 odsto stanovništva, ali da li će stići?
Foto: EPA-EFE/RDIF HANDOUT

PREGOVORI OKO ASTRAZENEKE

EVROPSKA UNIJA NASTAVLJA PREGOVORE SA ASTRAZENEKOM! Cilj da se vakciniše 70 odsto stanovništva, ali da li će stići?

Evropska unija je postavila cilj da vakciniše 70 odsto svoje odrasle populacije do kraja leta, ali se bori da obezbedi količine koje su obećale farmaceutske kompanije

Objavljeno:

Evropska unija razgovara sa Modernom o kupovini još vakcina protiv kovid-19, a AstraZeneka, sa kojom su pregovori u zastoju, predložila je isporuku doza sopstvene vakcine proizvedene van Evrope kako bi nadoknadila smanjenje isporuka, rekla su dva izvora iz EU.

Evropska unija je postavila cilj da vakciniše 70 odsto svoje odrasle populacije do kraja leta, ali se bori da obezbedi količine koje su obećale farmaceutske kompanije, preneo je Rojters.

Ona sada pokušava da proširi svoje rezerve vakcina, koje već iznose skoro 2,3 milijarde doza od šest proizvođača za svoje stanovništvo od oko 450 miliona.

EU pregovara o novom ugovoru o snabdevanju vakcina sa Modernom koji bi mogao skoro udvostručiti količinu vakcina iz američke biotehnološke firme, rekla su dva visoka zvaničnika EU.

Prema sporazumu o kojem se pregovara, EU bi obezbedila 150 miliona dodatnih doza od Moderne, povrh 160 miliona koje je već rezervisala prošlog meseca.

Jedan od dvojice zvaničnika rekao je da bi određena količina mogla biti isporučena do juna.

Drugi je bio oprezniji, ukazujući na poteškoće sa kojima se Moderna suočila isporučujući samo 10 miliona doza u EU u prvom kvartalu 2021. godine.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.