ŠTA ĆE BITI SA ASANŽOM? Bajden je došao, zna se tačno ŠTA SE PLANIRA
DŽozef Bajden, Foto: Profimedia

OČEKIVANO

ŠTA ĆE BITI SA ASANŽOM? Bajden je došao, zna se tačno ŠTA SE PLANIRA

Američka vlada tvrdila je da ga ne bi trebalo štititi slobodom štampe

Objavljeno:

Administracija Džoa Bajdena nagovestila je da će nastaviti da zahteva izručenje Džulijana Asanža iz Ujedinjenog Kraljevstva i krivično goni osnivača VikiLiksa u Sjedinjenim Državama, navodi Njujork Tajms.

Ministarstvo pravosuđa podnelo je u četvrtak podnesak u kojem traži od britanskog suda da poništi presudu kojom se blokira Asanžovo izručenje SAD, jer su grupe za ljudska prava i građanske slobode molile vršioca dužnosti državnog tužioca Monti Vilkinsona da napusti tužilaštvo.

Asanžu preti do 175 godina zatvora ako bude poslan u SAD i proglašen krivim za svih 18 tačaka optužnice podignute protiv njega.

Grupe za ljudska prava i građanske slobode argumentovale su Vilkinsonu da bi slučaj koji je Trampova administracija pokrenula protiv Asanžamogao uspostaviti presedan koji bi ugrozio slobode štampe.

Slučaj je pokrenuo značajna pitanja o zaštiti Prvog amandmana za objavljivače poverljivih podataka. Asanž kaže da se ponašao kao novinar kada je objavio procurile dokumente o američkim akcijama u Iraku i Avganistanu.

Američka vlada tvrdila je da ga ne bi trebalo štititi slobodom štampe, rekavši na sudu da su njegovi postupci prevazišli rad novinarstva.

"Novinari nemaju ustavno pravo da upadaju u vladinu kancelariju, niti da hakuju vladin računar ili podmićuju državnog službenika da bi dobili informacije", rekao je predsednik Bajden u pisanoj izjavi za Tajms 2019. godine.

"Ne bismo trebali da se ustručavamo da procesuiramo novinara koji nije ništa drugo uradio nego što je primao i objavljivao poverljive informacije i na drugi način nije prekršio zakon", rekao je tada Bajden.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.