HAOS U MJANMARU: Snage bezbednosti pucale na demonstrante, ima ranjenih
Mjanmar, Foto: EPA/LYNN BO BO

HAOS

HAOS U MJANMARU: Snage bezbednosti pucale na demonstrante, ima ranjenih

Na protestu na severu zemlje nekoliko osoba je ranjeno

Objavljeno:

Snage bezbednosti Mjanmara pucale su danas na demonstrante, dok se vojnici rasporedjuju u Jangonu, a to izaziva bojazan od suzbijanja protesta protiv nedavnog vojnog puča u toj zemlji, javila je agencija Frans pres.

Rasporedjivanje vojske dešava se u Jangonu ali i u drugim gradovima. Ambasada SAD u Mjanmaru navela je na Tviteru da je uočeno kretanje vojske po zemlji i pozvala svoje državljane da se sklone.

Na protestu na severu zemlje nekoliko osoba je ranjeno pošto je policija pucala na demonstrante, preneli su lokalni mediji i dodali da je policija koristila i suzavac da rastera skup.

Prema njihovim navodima, pet novinara je uhapšeno.

Nekoliko ambasadora u Mjanmaru, iz SAD, Kanade i Evrope uputilo je zajedničku deklaraciju u kojoj pozivaju vojsku da ne koristi nasilje nad demonstrantima i civilma.

Vojska Mjanmara, koja je 1. februara preuzela vlast, smenila vladu i civilnu liderku Aung San Su Ći, uvela je policijski čas u nekoliko gradova, i zabranila okupljanja više od pet osoba.

I pored te zabrane okupljanja, danas su održani protesti. Vojska je u subotu uveče usvojila novu uredbu kojom se dodatno ukidaju gradjanska prava.

Tom uredbom se ukida zakon o bezbednosti i zaštiti privatnosti, čime je vojnoj vladi omogućeno da sprovodi pretrese i hapsi bez sudskog naloga.

Od puča je uhapšeno oko 400 ljudi, medju kojima političari, aktivisti i članovi civilnog društva, novinari, lekari i studenti.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.