Iz Francuske zanimljiv predlog: Samo JEDNA DOZA VAKCINE onima koji su preležali koronu!
Vakcina, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

predlog

Iz Francuske zanimljiv predlog: Samo JEDNA DOZA VAKCINE onima koji su preležali koronu!

Uprava navodi da treba čekati više od tri meseca posle bolesti

Objavljeno:

Francuske zdravstvene vlasti predložile su danas da se koristi samo jedna doza antikovid vakcine kod ljudi koji su već preležali korona virus, čime je postala prva zemlja koja je dala takvu preporuku.

Osobe koje su se izlečile od kovida-19 su već razvile imuno sećanje kada su bile inficirane, i jedna doza vakcine bi tako igrala ulogu podsećanja, napisala je Visoka zdravstvena uprava u svom mišljenju koje još treba da dobije odobrenje vlade.

Uprava navodi da treba čekati više od tri meseca posle bolesti, i još bolje šest meseci pre nego što se da ta jedna doza vakcine.

To zdravstveno telo navodi da do sada nijedna zemlja nije zauzela stav o vakcinaciji jednom dozom osoba koje su preležale kovid-19.

To rešenje je poslednjih dana pomenuto u više studija obavljenih u SAD i u Italiji ali još ga nisu procenili drugi naučnici.

Istraživači koji su sproveli te radove navode da pored zdravstvenih dobrobiti samo jedna vakcina bi doprinela uštedi doza u sadašnjoj situaciji sa slabim snabdevanjem vakcina.

Francuska vlada obično sledi mišljenje Visoke zdravstvene uprave. Ona međutim krajem januara nije odobrila preporuku Uprave da se produži prvobitno preporučeni razmak između prve i druge Fajzer vakcine.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.