BITKOIN TROŠI VIŠE STRUJE OD CELE ARGENTINE: Kritičari zbunjeni, ko ovde radi protiv okoline?
Bitkoin, Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

neverovatno otkriće

BITKOIN TROŠI VIŠE STRUJE OD CELE ARGENTINE: Kritičari zbunjeni, ko ovde radi protiv okoline?

U pojedinim zemljama, kao što je Iran, zbog kopanja bitkoina dolazi do čestih nestanaka struje.

Objavljeno:

Bitkoin godišnje troši više struje nego cela Argentina, pokazala je analiza Univerziteta Kembridž.

Rudarenje ove kriptovalute zahteva mnogo struje, jer uključuje rad ogromnog broja snažnih računara. Istraživači sa Kembridža kažu da bitkoin godišnje troši 121,36 teravat sati struje godišnje i da su male šanse da se ova brojka smanji, sem ako vrednost bitkoina počne drastično da pada.

Kritičari kažu a kompanije poput Tesle koje grade imidž na očuvanju okoline, potezima koje povlače da ojačaju bitkoin ustvari rade protiv okoline.

Bitkoin je ove nedelje dostigao novi rekord kada je premašio 48.000 dolara, a danas može da se kupi za 47.000 dolara. Do skoka je dovela najava Tesle da je kompanija kupila 1,5 milijardi u bitkoinima i da uskoro planira da počne da ih prihvata kao valutu plaćanja električnih vozila.

Ali, sve veća cena dovodi do sve veće aktivnosti rudara bitkoina, pa se u svetu pokreće sve više mašina kojima je zadatak da kopaju ovaj digitalni novčić i da, u isto vreme, troše ogromne količine struje.

- To je prosto tako, bitkoin troši mnogo struje i to se u budućnosti neće promeniti, posebno ne ako njegova vrednost ostane ovako visoka - smatraju istraživači.

U pojedinim zemljama, kao što je Iran, zbog kopanja bitkoina dolazi do čestih nestanaka struje.

Za prekide napajanja električnom energijom iranske vlasti krive trošenje energije izazvane rudarenjem bitkoina, jer farme kriptovaluta troše ogromne količine energije dok koriste blokove moćnih kompjutera kako bi došle do bitkoina.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.