NEMAČKA, FRANCUSKA I BRITANIJA UJEDINJENE U OSUDI: "Kršenje međunardnog prava"
Odgovornost za napad preuzeli Huti pobunjenici u Jemenu, Foto: EPA-EFE/PATRICK B. KRAEMER

KRŠENJE MEĐUNARODNIH PRAVA

NEMAČKA, FRANCUSKA I BRITANIJA UJEDINJENE U OSUDI: "Kršenje međunardnog prava"

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija vojno podržava jemensku vladu od 2015. u njihovoj borbi protiv Huti pobunjenika

Objavljeno:

Napad na međunarodni aerodrom Abha na jugu Saudijske Arabije, za koji su odgovornost preuzeli Huti pobunjenici u Jemenu, predstavlja kršenje međunarodnog prava kojim se štite civilne zone, saopštila su danas ministarstva spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Britanije.

Te tri zemlje su u zajedničkom saopštenju "čvrsto osudile" taj čin i navele u da nastavljeni napadi ovog tipa koji ciljaju civilne zone i predstavljaju kršenje međunarodnog prava pokazuju ozbiljnost pretnje dronova za stabilnost regiona.

Jemenski Huti pobunjenici su rekli juče da su im na meti bili vojni ciljevi u tom napadu, dok je koalicija koju predvodi Saudijska Arabija napad na aerodrom ; nazvala "ratnim zločinom" koji ugrožava civile.

Slike objavljene u saudijskim zvaničnim medijima pokazale su olupinu aviona pogodjenog tim napadom, ne navodieći da li je bilo žrtava ni da li je bilo putnika u letelici u trenutku napada.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija vojno podržava jemensku vladu od 2015. u njihovoj borbi protiv Huti pobunjenika.

Berlin, London i Pariz naveli su da ponavljaju čvrstu privrženost bezbednosti i integritetu saudijske teritorije i ponovili da se obavezuju da čvrsto podrže brzo rešenje jemenskog sukoba koji bi doneo preko potrebnu stabilnost regionu.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.