UŽAS U MJANMARU: Dan obeležen eskalacijom nasilja, 4 povređenih!
Mnjanmor, Foto: Reuters/AP

ima ranjenih

UŽAS U MJANMARU: Dan obeležen eskalacijom nasilja, 4 povređenih!

U izveštajima se navodi da je u utorak jedna žena ranjena iz vatrenog oružja u glavu i da verovatno neće preživeti

Objavljeno:

Policija i demonstranti protiv vojnog puča u kome je srušena legalno izabrana premijerka Aung San Su Ći sukobili su se u Mjanmaru, a povređenih ima na obe strane.

U izveštajima se navodi da je u utorak jedna žena ranjena iz vatrenog oružja u glavu i da verovatno neće preživeti.

Još tri osobe su ranjene gumenim mecima, a policija je pucala i iz vatrenog oružja, uglavnom u vazduh i koristile vodene topove pokušavajući da rastera demonstrante u glavnom gradu Nejpjidou, prenosi Rojters.

Državni mediji su izveštavali da je tokom protesta u više gradova u Mjanmaru povređeno i nekoliko policajaca.

Ovi incidenti predstavljaju prvo krvoproliće otkako je vojska sa generalom Min Aung Hlaingom 1. februara izvršila državni udar, svrgla novoizabranu vladu Aung San Su Ći i pritvorila i nju, i nekolicinu drugih političare iz njene Nacionalne lige za demokratiju (NLD) zbog navodne izborne krađe, što ova partija odbacuje kao neistine.

Policija u Mjanmaru je danas pretresla sedište NLD u Jangonu, potvrdila su dvojica poslanika NLD, navodeći da je prepad izvršilo desetak policajaca koji su po mraku ušli u zgradu u najvećem gradu u Mjanmaru.

SAD i UN su osudile primenu sile protiv nezadovoljnih građana koji zahtevaju povlačenje vojne hunte, oslobađanje Su Ći i drugih političkih pritvorenika iz NLD.

"Ne možemo da ostanemo nemi. Kada se prolije krv tokom mirnih protesta, to znači da će biti još prolivanja krvi", upozorila je omladinska aktivistkinja Ester Ze Nau.

Američki Stejt department je saopštio da preispituje odnose sa Mjanmarom i poručio da bi svi koji su odgovorni za vojni puč trebalo da se suoče sa "ozbiljnim posledicama".

"Ponovo tražimo od vojske da odstupi sa vlasti, vrati demokratski izabranu vladu, oslobodi sve pritvorenike, ponovo uspostavi sistem telekomunikacija i prekine sa nasiljem", izjavio je u Vašpingtonu predstavnik državnog sekretarijata SAD Ned Prajs.

UN su apelovale na snage bezbednosti u Mjanmaru da poštuju pravo građana na mirne demonstracije.

"Prekomerna upotreba sile protiv demonstranata je nedopustiva", poručila je predstavnica UN u Mjanmaru Ola Almgrin.

Bonus video:

(Espreso.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.