MERKELOVA U PANICI, POSTOJI RIZIK OD BROJNIH MUTACIJA KORONE: Nemačka verovatno zaključana do MARTA!
Merkelova, Foto: EPA/HAYOUNG JEON

STROGE MERE

MERKELOVA U PANICI, POSTOJI RIZIK OD BROJNIH MUTACIJA KORONE: Nemačka verovatno zaključana do MARTA!

Nemačka vlada će najverovatnije sutra produžiti zaključavanje do 1. marta, pišu nemački mediji

Objavljeno:

"Broj novih infekcija se smanjio, ali postoji rizik od mutacija virusa. Ovo je mješavina uspjeha i rizika. Moramo nastaviti pažljivo", upozorio je Robert Koch Institute.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i savezni premijeri sastaće se sutra kako bi odlučili o merama nakon 14. februara. Prema RedaktionsNetzverk Deutschland (RND), oni žele da predstave sigurnu i poštenu strategiju za ublažavanje mera. Merkelova je juče upozorila premijere da budu oprezni sa merama za ublažavanje i insistirala na daljim merama za smanjenje broja novih infekcija u naredne dve nedelje.

„Virus dobio raketni pogon“

Njena savetnica za virologe Melanie Brinkmann zalaže se za to da se puna karantin, sveobuhvatan i kratak, odmah proglasi. Najviše zbog straha od brzog širenja britanskog soja.

"Pregaziće nas mutanti iz Velike Britanije i drugi, virus je dobio raketni pogon", rekao je Brinkmann koji vjeruje da vakcina ne može u potpunosti pomoći u borbi protiv novog soja.

„Ova trka je davno izgubljena“, kaže on. "Vakcina se proizvodi, ali biće potrebno vreme da je svi dobiju. Vakcinacija nas neće izvući iz pandemije dok ne popusti širom sveta. Nastavićemo da se bavimo krunom 2022. godine, a verovatno i kasnije," rekao je nemački virolog.

Postepeno otvaranje škola

Jedna od glavnih tema sastanka kancelarke i premijera nemačkih država biće vrtići, škole i frizerski saloni. Moguće je da će doneti odluku o postepenom otvaranju škola, odnosno pohađanju školskih časova u grupama i naizmenično. Lideri SPD žele da omoguće naizmeničnu nastavu u osnovnim školama i ponovo otvore vrtiće u kojima je sedmodnevna učestalost ispod 100. To bi bio slučaj u većini okruga.

Međutim, kancelarija kancelara je snažno protiv. Prema informacijama iz vladinih krugova, kancelarka Angela Merkel i šef kancelarije kancelara Helge Braun ne žele da dozvole otvaranje škola u februaru. Sa stanovišta zemalja pod kontrolom SPD-a, moguće je otvoriti škole sa naizmeničnim predavanjima gde je sedmodnevna učestalost niža, što znači između 50 i 90 okruga u Nemačkoj.

Frizeri Takođe se raspravlja o tome da li frizeri mogu da se otvore pre prodavnica koje, prema informacijama iz državnih krugova, uglavnom ne bi trebale da rade pre 1. marta.

Predsednik Centralne asocijacije nemačkog frizerskog salona Harald Esser upozorio je da ako frizerski saloni ostanu zatvoreni, to neće samo pogoršati postojanje frizera, već i problem rada na crno u industriji, što je posebno opasno u pandemiji.

Podsetimo, Austrija je juče ublažila određene mere. Između ostalog, otvoreni su frizerski saloni i drugi saloni lepote. Ali kupce mogu primiti samo sa negativnim testom koji nije stariji od 48 sati.

Bonus video:

(Espreso/Index vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.