OVO JE NEPRIHVATLJIVO, PRESTANITE: Ambasada SAD upozorila Bošnjake da ne veličaju zločine!
Američka ambasada, Foto: EPA / Yuri Kochetkov

izdato u trećem korpusu!

OVO JE NEPRIHVATLJIVO, PRESTANITE: Ambasada SAD upozorila Bošnjake da ne veličaju zločine!

Napomenuli su da zločini pojedinaca ne mogu nositi kolektivnu stigmu

Objavljeno:

Ambasada SAD upozorila je bošnjačke političara da je veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo.

Nakon što su ministar inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković i ministar u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Rašid Hadžović veličali komandanta Trećeg korpusa tzv. "Armije BiH" Sakiba Mahmuljina, osuđenog za ratni zločin na srpskim civilima, iz Ambasade SAD su poručili da u javnom porostoru za to nema mesta.

"U javnom diskursu nema mesta za jezik koji promoviše netoleranciju i podriva međusobno poverenje i razumevanje. Negiranje ratnih zločina i slavljenje ratnih zločinaca je neprihvatljivo", naveli su iz Ambasade SAD u BiH, preneli su sarajevski mediji.

Ukazali su i da takvi potezi vređaju žrtve iz svih etničkih grupa i nanose bol njihovim porodicama, kao i da predstavljaju pretnju bezbednosti BiH.

Napomenuli su da zločini pojedinaca ne mogu nositi kolektivnu stigmu.

"U isto vreme, moramo da se podsetimo da presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u celini. Zvaničnici imaju obavezu da se uzdrže od retorike podela i pozivamo ih sa svih nivoa da preduzmu konkretne korake na promovisanju pomirenja, kao i da se fokusiraju na neophodne reforme i napredak za sve građane BiH", odgovor je Ambasade SAD u Sarajevu na pitanje portala Dnevno.

Ministar inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković, koja je kadar SDA, veličala je Sakiba Mahmuljina kojeg je Sud BiH prvostepeno osudio na 10 godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima.

Isto je učinio i ministar ministar prosvete, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović, takođe kadar SDA.

"Nikada se nećemo i ne smemo odreći naših heroja i velikana, na čelu sa predsednikom Alijom Izetbegovićem", napisao je Hadžović na svom fejsbuk profilu, uz priložene fotografije Mahmuljina na kojima piše da je on "heroj, a ne zločinac".

Hadžovićev post na društvenoj mreži osudila je i HDZ BiH.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.