U TOKU JE NAJKRITIČNIJA FAZA: Arapska sonda se približava Marsu!
Mars, Foto: Printscreen/Youtube

lansirana u julu!

U TOKU JE NAJKRITIČNIJA FAZA: Arapska sonda se približava Marsu!

To će biti prva etapa u decenijskom američko-evropskom projektu uzimanja uzoraka stena kako bi se ispitivalo imali li dokaza o životu mikroba

Objavljeno:

Sonda Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) treba da danas udje u orbitu Marsa u prvoj arapskoj svemirskoj misiji, a ta faza se smatra najkritičnijom.

Sonda nazvana "Nada" lansirana je u julu 2020. godine iz Japana nakon dva odlaganja zbog loših vremenskih uslova. Cilj sonde je da mapira Marsovu atmosferu tokom svakog godišnjeg doba.

Kineska sonda je takodje blizu Marsa i očekuje se da sutra stigne do Crvene planete. Sonda će kružiti oko Marsa dok se rover ne odvoji i u maju pokuša da se spusti na njegovu površinu radi istraživanja.

Američki rover "Perseverans" (Perseverance) takodje treba da stigne naredne sedmice i da se 18. februara spusti na Mars.

To će biti prva etapa u decenijskom američko-evropskom projektu uzimanja uzoraka stena kako bi se ispitivalo imali li dokaza o životu mikroba.

Oko 60 odsto misija na Mars je bilo neuspešno što svedoči o složenosti medjuplanetarnih putovanja i teškoćama spuštanja kroz tanku atmosferu Marsa.

Bonus video:

(Espreso/Beta/AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.