PAPA SE OBRATIO VOĐAMA VOJNIH PUČEVA U MJANMARU: Ima 1 bitan zahtev i neće odustati
Papa, Foto: Profimedia

pozvao ih

PAPA SE OBRATIO VOĐAMA VOJNIH PUČEVA U MJANMARU: Ima 1 bitan zahtev i neće odustati

- Nadam se da će oni odmah biti pušteni na slobodu u znak ohrabrivanja iskrenog dijaloga usmerenog na dobrobit zemlje

Objavljeno:

U svom godišnjem obraćanju diplomatama o stanju u svetu, papa Franja pozvao je vođe vojnog puča u Mjanmaru da oslobode političke zatvorenike i vrate se na put demokratije, prenosi Rojters.

U papinom obraćanju dominirale su ekonomske, društvene, medicinske i političke teme u vezi sa pandemijom korona virusa i neophodnosti uspostavljanja globalne solidarnosti radi prevazilaženja krize, uključujući ravnopravnu distribuciju vakcina i zagrantovanu zdravstvenu zaštitu.

Govoreći o raznim konfliktima, papa je istakao svoju naklonost i privrženost narodu Mjanmara, koji je posetio 2017. godine.

On je rekao da je državni udar naglo prekinuo put ka demokratiji koji je u zemlji preduzet u poslednjih nekoliko godina, a doveo do hapšenja političkih lidera.

Nadam se da će oni odmah biti pušteni na slobodu u znak ohrabrivanja iskrenog dijaloga usmerenog na dobrobit zemlje, istakao je papa.

Papa je apel uputio dok se na desetine hiljada ljudi priključilo demonstracijama u Mjanmaru već treći dan zaredom zbog hapšenja izabrane liderke Aung San Su Chi pre nedelju dana.

Sastanak pape sa svetskim diplomatama trebalo je bude održan pre dve nedelje, ali je otkazan zbog njegovih problema sa išijasom.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.