KINA ODOBRILA JOŠ JEDNU VAKCINU! Koronavak stiže iz Sinovaka!
Foto: EPA-EFE/ ANDREY RUDAKOV HANDOUT

SINOVAK VAKCINA

KINA ODOBRILA JOŠ JEDNU VAKCINU! Koronavak stiže iz Sinovaka!

Vakcina je već testirana među ključnim grupama sa većim rizikom od izloženosti virusu korona, ali današnje odobrenje omogućava njenu primenu u široj populaciji

Objavljeno: 22:28h

KINA je odobrila drugu vakcinu protiv virusa korona "koronavak" kompanije "Sinovak", saopšteno je danas iz ove kompanije, uz napomenu da je reč o uslovnom odobrenju.

Vakcina je već testirana među ključnim grupama sa većim rizikom od izloženosti virusu korona, ali današnje odobrenje omogućava njenu primenu u široj populaciji.

Uslovno odobrenje pomaže da se lekovi za hitnu upotrebu lakše puste na tržište u slučajevima da klinička ispitivanja tek treba da zadovolje uobičajene standarde, ali ukazuju da će terapije funkcionisati.

Iz "Sinovaka" su saopštili da je odobrenje usledilo nakon više domaćih i stranih testiranja vakcine u zemljama kao što su Brazil i Turska, iako "efikasnost i bezbednost još treba da se potvrde".

"Sinovak" navodi da su testovi u Brazilu pokazali 50-procentnu efikasnost u sprečavanju infekcije i 80-procentnu efikasnost u sprečavanju slučajeva koja zahtevaju medicinsku intervenciju.

- Rezultati pokazuju da vakcina ima dobar bezbednosni i imunogeni efekat na ljude svih starosnih grupa - navodi se u saopštenju.

Druga kineska farmaceutska kompanija "Sinofarm" slično odobrenje dobila je u decembru za plasiranje svoje vakcine na tržištu.

Kina namerava da vakciniše 50 miliona ljudi pre početka lunarne nove godine sredinom februara, navodi AFP.

Bonus video:

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.