VOJSKA ISKLJUČILA INTERNET! Mjanmar zbog protesta odsečen od sveta
Mjanmar/Ilustracija, Foto: Profimedia

strašno

VOJSKA ISKLJUČILA INTERNET! Mjanmar zbog protesta odsečen od sveta

Vojska nije komentarisala svoju odluku

Objavljeno:

Vojni komandanti Mjanmara isključili su internet i društvene dok se na hiljade ljudi priključilo najvećem protestu od puča koji se dogodio u ponedeljak, javlja BBC.

Internet je isključen nekoliko sati nakon što je vojska blokirala pristup Tviteru i Instragramu kako bi sprečila mobilizaciju građana za proteste, dok je Fejsbuk blokiran dan ranije.

Mnogi građani su tada uspeli da izbegnu ograničenja priključivanjem na virtuelne privatne mreže, ali sada je i to onemogućeno.

Udruženja građana i organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su potez vojske i pozvale internet provajdere i mobilne operatere da ospore naredbu o isključenju interneta.

Vojska nije komentarisala svoju odluku.

U najvećem gradu Mjanmara Jangonu danas je održan protest zbog vojnog puča, a policija za suzbijanje nereda blokirala je glavne puteve koji vode ka centru grada.

Demonstranti, među kojima je bilo radnika i studenata, pozvali su na uspostavljanje demokratije i oslobađanje izabranih lidera, uključujući državnu savetnicu (premijerku) Aung San Su Chi.

Oni su prolazili ulicama grada i delili ruže i flaše vode policajcima, pozivajući ih da podrže narod a ne režim. Uz demonstrante su stali vozači autobusa koji su trubili u sirene u znak podrške.

Situacija u Mjanmaru nakon puča je ostala relativno mirna, a za sada nema izveštaja o nasilju na protestima, za koje se očekuje da će okupiti veći broj ljudi.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.