VELIKI, ALI NESIGURNI KORAK KA MIRU: Sukobljene strane u Libiji našle zajednički jezik! Za sad...
Foto: EPA/STR

LIBIJA

VELIKI, ALI NESIGURNI KORAK KA MIRU: Sukobljene strane u Libiji našle zajednički jezik! Za sad...

Libijski diplomata sa podrškom na istoku zemlje Mohamad Menfi izabran je za šefa tročlanog predsedničkog saveta, dok je uticajni biznismen koji uživa podršku zapadnog dela zemlje Abdul Hamid Mohamed Dbeibah, izabran za privremenog premijera

Objavljeno:

Delegati suprotstavljenih strana Libije izabrali danas četiri lidera koji će voditi zemlju do parlamentarnih izbora u decembru, što se smatra velikim, ali nesigurnim korakom ka ujedinjenju države koja ima dve vlade, jednu na istoku i drugu na zapadu zemlje.

Delegati procesa Ujedinjenih nacija, poznatog kao Libijski forum za politički dijalog (LSDF) izabrali su privremenu vladu koja će voditi Libiju u okviru napora da se obnove državne institucije i organizuju izbori 24. decembra.

Libijski diplomata sa podrškom na istoku zemlje Mohamad Menfi izabran je za šefa tročlanog predsedničkog saveta, dok je uticajni biznismen koji uživa podršku zapadnog dela zemlje Abdul Hamid Mohamed Dbeibah, izabran za privremenog premijera.

Menfijeva lista izabrana je u drugom krugu, jer nijedna od četiri predložene liste nije obezbedila potrebnih 60 odsto glasova delegata u prvom krugu.

Glasanje se odvijalo uz posredovanje vršioca dužnosti specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za Libiju Stefani Vilijams sa nadom da će doneti stabilnost u zemlji u kojoj uglavnom vlada bezakonje otkako je svrgnut sa vlasti i ubijen Moamer Gadafi 2011. godine.

"Drago mi je što sam svedok ovog istorijskog trenutka", rekla je Vilijams obraćajući se delegatima posle objavljivanja rezultata.

Od 2015. godine Libija je podeljena izmedju dve vlade, jedne na istoku i druge na zapadu zemlje, a iza svake stoji ogroman broj milicija.

Medjunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju podržava Turska, dok Libijsku nacionalnu vojsku generala Kalife Haftara podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija i Egipat.

U aprilu 2019. godine, Haftar je pokrenuo je ofanzivu za zauzimanje glavnog grada Tripolija, ali je posle 14 meseci borbe doživeo neuspeh.

U oktobru su UN ubedile obe strane da potpišu sporazum o trajnom prekidu vatre i započnu politički dijalog.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.