Panika širom sveta: Severna Koreja izvela veliku nuklearnu probu, bačena najveća bomba do sada!
Foto: AP

Kim se ne šali

Panika širom sveta: Severna Koreja izvela veliku nuklearnu probu, bačena najveća bomba do sada!

Agencija Jonhap je javila da seizmički događaj magnitude 5,3 sugeriše da je eksplodirala nuklearna bomba od 10 kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Severna Koreja ikad proizvela
Objavljeno: 07:12h

Seizmička aktivnost zabeležena je u petak na području na kojem je Severna Koreja ranije testirala nuklearno oružje, pa se veruje da je Pjongjang izvršio svoj peti nuklearni test.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Američke, evropske i kineske seizmološke službe potvrdile su da se podrhtavanje tla dogodilo na nivou površine zemlje. Kineski centar za potrese objavio je da se sumnja da je podrhtavanje tla izazvala eksplozija.

Južnokorejski zvaničnik rekao je da se veruje da je reč o nuklearnom testu i dodao da je sazvana sednica južnokorejskog veća nacionalne bezbednosti, objavila je agencija Jonhap.

Kasnije je južnokorejska predsednica Park Geun-hje izjavila da je Pjongjang zaista izveo nuklearni test, ali da još nije sigurno da li je bio uspešan.

Južnokorejski mediji navode da bi povod najnovijem testu mogla biti godišnjica osnivanja Severne Koreje, koja se obeležava u petak.

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da se severnokorejski nuklearni testovi ne mogu tolerisati. Japansko ministarstvo spoljnih poslova uložilo je formalnu protestnu notu Pjongjangu, a vojska je poslala dva aviona da izmere radijaciju, prenosi Reuters.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.