Burundi postao druga afrička zemlja koja neće vakcine
Barunci, Foto: EPA-EFE/SIPHIWE SIBEKO / POOL

svašta!

Burundi postao druga afrička zemlja koja neće vakcine

On je takođe najavio nove mere protiv pandemije.

Objavljeno:

Burundi je postao druga afrička zemlja koja je saopštila da joj nisu potrebne vakcine protiv kovid-19, u trenutku kada doze konačno počinju da stižu na kontinent koji beleži veliki broj smrtnih slučajeva.

Ministar zdravlja istočnoafričke države Tadi Ndikumana rekao je novinarima u četvrtak uveče da je prevencija važnija, a budući da se više od 95 odsto pacijenata oporavlja, procenjuje se da vakcine još nisu potrebne, prenosi AP.

On je takođe najavio nove mere protiv pandemije.

Zemlja je prošlog meseca zatvorila kopnene i vodene granice. Sada ima preko 1.600 potvrđenih slučajeva korona virusa.

Susedna Tanzanija ove nedelje rekla je da ne planira da prihvati vakcine protiv kovid-19 nakon što je predsednik Džon Magufuli izrazio sumnju u njih, bez pružanja dokaza.

On insistira da je zemlja "odavno pobedila virus uz Božju pomoć", zbog čega se suočava sa sve većim nezadovoljstvom građana, a zvaničnici Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti i Svetska zdravstvena organizacija pozvali su Tanzaniju na saradnju.

Prethodna vlada Burundija pod pokojnim predsednikom Pjerom Nkurunzizom takođe je kritikovana zbog toga što nije ozbiljno shvatila kovid-19. Ali aktuelni predsednik Evariste Ndaijšimije prošle godine je virus opisao kao "najgoreg neprijatelja Burundija".

Prošlog meseca rekao je na verskom sastanku u političkoj prestonici Gitegi da novi slučajevi kovid-19 predstavljaju božju kaznu zbog nepoštovanja zaveta da se suzbije korupcija.

Kada lideri ne ispune takva obećanja, cela porodica mora biti kažnjena, rekao je predsednik, prenosi agencija.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.