RUSKI SUD DONEO KONAČNU PRESUDU: Nornikl plaća 1,95 milijardi dolara za ekološku katastrofu
Ekološka katastrofa, Foto: Printscreen

sudski proces prošao strogo!

RUSKI SUD DONEO KONAČNU PRESUDU: Nornikl plaća 1,95 milijardi dolara za ekološku katastrofu

Nornikl nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar u vezi s presudom

Objavljeno:

Ruski sud je doneo danas presudu da kompanija u vlasništvu rudarskog giganta Nornikl mora da plati 146 milijardi rubalja, odnosno oko 1,95 milijardi dolara, za ekološku štetu prouzrokovanu izlivanjem goriva na ruskom delu Arktika prošlog maja, prenosi Rojters.

Sudski proces pokrenula je Ruska nadzorna služba za zaštitu životne sredine, koji je od Norniklove kompanije NTEC tražila 148 milijardi rubalja za pričinjenu štetu, a procena same kompanije bila je daleko niža i iznosila je 21,4 milijarde rubalja.

Nornikl nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar u vezi s presudom.

Kompanija je 29. maja 2020. godine ispustila 21.000 tona dizela u reke i u zemljište u blizini grada Norilsk u Sibiru, gde je smeštena.

Grinpis je uporedio ovaj incident sa izlivanjem nafte iz tankera "Valdez" kompanije Ekson 1989. godine na Aljasci, a ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je svoje nezadovoljstvo zbog ove ekološke katastrofe.

"Onaj ko je odgovaran, mora da snosi posledice za štetu koja je učinjena", rekao je Putin u decembru na pitanje o Norniklu i izlivanju.

Analitičari koji prate ovu oblast, smatraju da bi visina ove sudske odštete. do sada nezabeležena u Rusiji za ekološki prekršaj, mogla industriji da pošalje snažnu poruku da je nedovoljno ulaganje u održavanje neprihvatljivo, navodi Rojters.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.