NORVEŠKA: Uhapšen sirijski tinejdžer, sumnja se da je planirao teroristički napad
Hapšenje, Foto: Profimedia

sprečeno

NORVEŠKA: Uhapšen sirijski tinejdžer, sumnja se da je planirao teroristički napad

PST je preko Tvitera potvrdio da će se dečak danas pojaviti pred sudom u Oslu na saslušanju u vezi određivanja pritvora

Objavljeno:

Norveška bezbednosna agencija (PST) saopštila je da je jedan sirijski tinejdžžer uhapšen u Oslu zbog sumnje da je planirao teroristički akt.

PST je preko Tvitera potvrdio da će se dečak danas pojaviti pred sudom u Oslu na saslušanju u vezi određivanja pritvora i naveo da će agencija zatražžiti da se ono održži bez prisustva javnosti, prenosi AP.

PST je saopštila da je osumnjičeni, koji je uhapšen u četvrtak, dečak star 16 godina, a norveški radio „NRK“ preneo je izjavu šefa PST Hansa Svere Sjoevolda koji je rekao da je mladić držžavljanin Sirije, ali je odbio da kažže da li je napad planirao za Norvešku i kada je trebalo da ga izvede.

Agencija navodi da je loklani list „VG“, pozivajući se na neimenovane izvore, preneo da osumnjičeni, čije se ime ne navodi, ima simpatije prema terorističkoj organizaciji „Islamska držžava“, a da je u Norvešku stigao preko sistema spajanja porodice.

Terorističke napade u Norveškoj poslednjih godina uglavnom su izvodili desničari, a jedan od njih je 2011. godine izveo ekstremista Anders Bering Brejvik na ostrvu Utoja pored Osla i ubio 77 ljudi u bombaškom napadu i pucnjavi.

Osam godina kasnije, Norvežžanin je zapucao u džžamiji u Berumu, predgrađu Osla, i lakše ranio jednu osobu pre nego što ga je jedan vernik savladao, a policija uhapsila, nakon što je ubio svoju kinesku polusestru.

Obojica trenutno izdržžavaju kaznu zatvora u trajanju od 21 godine zbog izvršenja napada, navodi agencija.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.