VIŠE OD 10.000 TRUDNICA JE PRIMILO VAKCINU DO SADA: Fauči se sada oglasio, i rekao KAKO STVARI STOJE!
Entoni Fauči,, Foto: EPA/Oliver Contreras / POOL

korona vesti

VIŠE OD 10.000 TRUDNICA JE PRIMILO VAKCINU DO SADA: Fauči se sada oglasio, i rekao KAKO STVARI STOJE!

Vodeći američki epidemiolog kaže da je među trudnicama koje su imunizovane mnogo onih koje su zaposlene u zdravstvu

Objavljeno:

Kod više od 10.000 trudnica koje su do sada primile vakcinu protiv korona virusa nije primećena nije reakcija koja bi bila zabrinjavajuća, izjavio je imunolog Entoni Fauči, zdravstveni savetnik Bele kuće.

Trudnice i mala deca isključeni su iz američkih ispitivanja vakcina, što je tipično u eksperimentalnim istraživanjima cepiva. To je dovelo do zabrinutosti da nema dovoljno podataka o sigurnosti vakcina protiv virusa SARS-CoV-2 za trudnice.

Vodeći američki epidemiolog Fauči kaže da Uprava za hranu i bezbednost (FDA) redovno prati trudnice koje su vakcinisane i nastaviće da ih prati, ali još nije videla da postoje razlozi za zabrinutost.

- Za sada nema “crvenih zastavica” kada je reč o vakcinama za trudnice – izjavio je Fauči za časopis Američkog lekarskog udruženja.

Otkako su odobrene vakcine protiv korona virusa koje su napravili “Moderna” i “Fajzer/Bajontek”, vakcinisano je više od 10.000 trudnica. Mnoge od njih su zaposlene u zdravstvu.

Postoje dokazi da infekcija korona virusom može da dovede do povećanog rizika od neželjenog ishoda u trudnoći, što je možda razlog zbog kog su se mnoge zdravstvene radnice odlučile na imunizaciju. Prema smernicama Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u SAD, odluka o vakcinaciji je na budućoj majci u dogovoru sa njenim lekarom.

Svetska zdravstvena organizacija je prošlog petka ažurirala preporuke u vezi trudnica i vakcinacije protiv korona virusa. Prema ovim smernicama, trudnice mogu da se vakcinišu ako su u visokom riziku od izloženosti korona virusu ili ako u osnovi imaju medicinska stanja koja ih izlažu riziku od teške bolesti.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.