NASTRADAO JE BRANEĆI KAPITOL OD TRAMPOVACA: Dobio je jedno od najvećih priznanja koje Kongres može da da
Foto: Printscreen/Youtube

SAD

NASTRADAO JE BRANEĆI KAPITOL OD TRAMPOVACA: Dobio je jedno od najvećih priznanja koje Kongres može da da

Bio je jedan od policajaca koji su branili Kongres kada su stotine Trampovih sledbenika upali u zgradu želeći da zaustavie potvrdu izborne pobede Džoa Bajdena

Objavljeno:

Američki zastupnici, gradonačelnik Vašingtona i policajci s Kapitola odali su u sredu pod kupolom parlamenta počast kolegi Brajan Sikniku, policajcu koji je umro od povreda zadobivenih tokom upada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa u zgradu parlamenta 6. januara

Izlaganje posmrtnih ostataka jedna je od najvećih počasti koje Kongres može dati nekom civilu. Siknik (42) je tek peta osoba i treći policajac s Kapitola koji je dobio to priznanje.

Bio je jedan od policajaca koji su branili Kongres kada su stotine Trampovih sledbenika upali u zgradu želeći da zaustavie potvrdu izborne pobede Džoa Bajdena.

"To što su Brajan i njegova porodica morali da plate toliko visoku cenu za njegovu predanu službu na Kapitolu je besmislena tragedija koja nas još uvek izjeda", rekao je vođa senatske većine Čak Šumer.

Nakon njegovog govora, predsednica Zastupničkog doma Nensi Pelosi, dva kongresmena i desetine ljudi ušli su u prostoriju gde je uz američku zastavu izložena drvena kutija sa Siknikovim pepelom.

Crna zavesa visila je u rotondi, državničkoj dvorani sa slikama, kipovima i poprsjima slavnih Amerikanaca i važnih događaja u istoriji SAD-a.

Nakon odavanja počasti pepeo je prenesen na nacionalno groblje Arlington.

Biden i prva dama Džil Bajden su kasno u utorak posetili Kapitol i odali počast Sikniku, a isto su učinili i potpredsednica Kamala Haris i njen suprug Dag Emhof.

Bonus video:

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.