OVO JE OTAC SVIH ANTIVAKSERA: Zahvaljujući njegovoj LAŽI, milioni dece su svakog dana u NAJVEĆOJ OPASNOSTI!
Ipak, povlačenje njegove zločinačke laži iz naučne literature veliki je korak prema boljem razumevanju naučnih istraživanja, Foto: Printscreen

dokaz

OVO JE OTAC SVIH ANTIVAKSERA: Zahvaljujući njegovoj LAŽI, milioni dece su svakog dana u NAJVEĆOJ OPASNOSTI!

Utvrđeno je da je Vejkfild lagao, izmišljao i falsifikovao podatke u studiji i da je za to istraživanje primio novac od advokata koji su vodili parnice u kojima se pokušavalo povezati vakcine s određenim bolestima

Objavljeno:

Drugog februara pre jedanaest godina naučni časopis The Lancet povukao je znanstveni članak kojega je 1998. objavio Endrju Vejkfild, a zbog kojega je vakcina MMR (Mo-Pa-Ru) protiv ospica, zauši i rubeole povezana s autizmom i crevnim upalama.

Odluka o uklanjanju tog teksta iz naučne literature donesena je nakon što je u desecima opsežnih i temeljnih studija podstaknutih Vejkfildovim tvrdnjama, sa nesumnjivo dokazano da cepivo NIJE povezano s pojavnošću autizma i kolitisa, te nakon što je sprovedena istraga kojom je utvrđeno da je Vejkfild lagao, izmišljao i falsifikovao podatke u studiji i da je za to istraživanje primio novac od advokata koji su vodili parnice u kojima se pokušavalo povezati vakcine s određenim bolestima.

Endrju Vejkfild
foto: Printscreen

Šteta koju je Vejkfild svojim falsifikovanjem nauke, širenjem lažnih informacija i pohlepom za novcem naneo ljudima i deci širom sveta je nemerljiva: od objave u The Lancetu 1998. do povlačenja članka 2010., u samo dvanaest godina, širom sveta su očajni roditelji dece s poremećajima iz autističnog spektra prevareni i podmuklo zavedeni izmišljenim lažnim Vejkfildovim podacima, a svetom se proširio protiv-vakcinaški (antivaxxerski) pokret zbog kojeg je u brojnim državama, pa i u Hvatskoj, došlo do pada postotka vakcinisane dece, s posledicama koje su više nego tragične.

Endrju Vejkfild
foto: Printscreen

I danas, još uvek, deset godina nakon što je Vejkfild na sudu priznao svoju laž i oduzeta mu je lekarska licenca, antivaxxerski sledbenici odbijaju cepiti decu, iako je ova lažna studija brojnim dokazima označena kao prevara, a stotine tekstova koji su uslijedili su potvrdili da je cepljenje kao metoda prevencije bolesti učinkovito i sigurno, uz minimalne nuspojave.

Vejkfild je potom imao 10 godina i beskonačnu količinu novca i materijalnih uslova (antivakseri ciloga sveta ga bogato finansijski podupiru) da ponovi svoje istraživanje, dokaže da je bio u pravu, opere svoje ime i začepi usta svima koji tvrde da cepiva i autizam nemaju uzročno-posledičnu povezanost. Naravno, to nije učinio, niti namerava pokušati.

Ipak, povlačenje njegove zločinačke laži iz naučne literature veliki je korak prema boljem razumevanju naučnih istraživanja, naučnih dokaza i napretka zasnovanog na proverenim činjenicama.

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.