MERKEL BRANI! Nemačka vlada na udaru kritika zbog spore vakcinacije protiv korone
Angela Merkel, Foto: Profimedia

KRITIKE

MERKEL BRANI! Nemačka vlada na udaru kritika zbog spore vakcinacije protiv korone

Civilne službe EU i vlade Evropske unije našle su se na udaru zbog sporijeg napretka u vakcinaciji svog stanovništva protiv koronavirusa

Objavljeno:

Nemačka kancelarka Angela Merkel branila je svoju vladu od kritika da je uvođenje vakcine protiv korona virusa presporo, rekavši da je postojao dobar razlog za umeren tempo Evrope u poređenju sa drugim regionima.

Tražeći još strpljenja od javnosti, ostala je pri obećanju svoje vlade da će ponuditi svim odraslim Nemcima vakcinaciju protiv korona virusa do kraja trećeg kvartala 2021, javlja Reuters.

Odluku da se traži redovno, a ne hitno odobrenje za vakcine da bi se izgradilo poverenje javnosti i odluku da se pridržavaju propisanog intervala između injekcija pomenula je kao razloge za sporiji tempo.

- Put je u nekim trenucima bio sporiji, ali mislim da su za to postojali dobri razlozi - rekla je ona novinarima posle sastanka sa državnim čelnicima i predstavnicima farmaceutskih kompanija i Evropske komisije.

Civilne službe EU i vlade Evropske unije našle su se na udaru zbog sporijeg napretka u vakcinaciji svog stanovništva protiv koronavirusa od Britanije, Izraela i SAD, posebno nakon što su ključni dobavljači smanjili procene isporuke, navodi Rojters.

Ali Merkelova je rekla da bi čak i u scenariju u kojem se vakcine kompanija Džonson i Džonson i KjurVak ne pojave, Nemačka bila u stanju da ponudi svakoj odrasloj osobi vakcinu do kraja leta. Još nije odobrena nijedna vakcina za decu.

- Biće tesno u prvom kvartalu - rekao je gradonačelnik Berlina Mihael Miler na istoj konferenciji za novinare, dok je bavarski premijer Markus Zeder priznao da će čekanje testirati strpljenje javnosti, prenosi Tanjug.

Merkel je dodala da još uvek nije jasno da li će imunitet biti potrebno obnavljati svake godine i upozorila da ne postoji apsolutna bezbednost. Nova varijanta korona virusa još uvek bi mogla da poremeti sve planove.

- Ako se, na primer, pojavi mutant na kome vakcina ne deluje, onda počinjemo ispočetka - rekla je.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.