NEVEROVATNO OTKRIĆE O SIDI: Prvi čovek se zarazio još pre 100 godina, tvrdi kanadski naučnik
Virus side, Foto: Profimedia

HIV

NEVEROVATNO OTKRIĆE O SIDI: Prvi čovek se zarazio još pre 100 godina, tvrdi kanadski naučnik

U prvom izdanju knjige iz 2011. godine, Pepen je prvobitno rekao da je HIV prešao sa šimpanzi na ljude nakon što je povređeni afrički lovac 1921. godine ubio jednu od životinja i tada se zarazio

Objavljeno:

Virus HIV je najverovatnije prešao sa šimpanzi na čoveka zbog neopreznosti izgladnelog vojnika iz Prvog svetskog rata, koji je bio primoran da lovi životinje kako bi preživeo, rekao je kanadski mikrobiolog Žak Pepen.

Nepoznati nulti pacijent je bio deo invazije 1.600 belgijskih i francuskih trupera, koji su sa 4.000 saboraca iz Afrike putovali iz Liopoldvila iz belgijskog Konga do udaljene baze u Kamerunu, rekao je Pepen, koji je radio kao doktor u centralnoj Africi osamdesetih godina prošlog veka, preneo je ''Njujork post''.

Pepen, profesor Odeljenja za mikrobiologiju i infektivne bolesti na univerzitetu Šerbruk u Kvebeku, izneo je zanimljivu hipotezu u novom izdanju njegove knjige "Počeci side".

Nulti pacijent je najverovatnije bio povređen nakon ubijanja jedne vrste šimpanze, koja je bila inficirana sličnim virusom, koji je bio prethodnik HIV-a, koji izaziva sidu, napisao je Pepen u članku Kembridž univerziteta.

U prvom izdanju knjige iz 2011. godine, Pepen je prvobitno rekao da je HIV prešao sa šimpanzi na ljude nakon što je povređeni afrički lovac 1921. godine ubio jednu od životinja i tada se zarazio.

Pepen je zatim objasnio da je HIV nastavio da se širi po celom svetu "kolonizacijom, prostitucijom i kampanjama javnog zdravlja u kojima su nedostajali uobičajeni bezbednosni protokoli, poput zabrane deljenja igala".

Međutim, u drugom izdanju, objavljenom ovog meseca, Pepen se oslanja na istraživanje u medicinskim arhivima u Africi i Evropi, sugerišući da nulti pacijent nije bio lovac, već izgladneli vojnik iz Prvog svetskog rata, koji je bio primoran da lovi šimpanze zbog hrane, kada je njegov puk zapeo u zabačenoj šumi oko Moloundoua u Kamerunu i ostao bez zaliha hrane.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.