KLJUČNA ODLUKA MAKRONA O TREĆEM KARANTINU: Verujem u sposobnost građana da obuzdamo širenje korone
Emanuel Makron, Foto: printscreen

ODLUKA

KLJUČNA ODLUKA MAKRONA O TREĆEM KARANTINU: Verujem u sposobnost građana da obuzdamo širenje korone

Veliki tržni centri biće zatvoreni, a policijske patrole vodiće računa da se svi pridržavaju policijskog časa koji počinje od 18 časova

Objavljeno: 07:10h

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da Francuska odlaže uvođenje trećeg lokdauna jer veruje u sposobnost građana da obuzdaju širenje kovida-19 čak i sada kada se broj obolelih u trećem talasu povećava, a usporava masovno vakcinisanje, javlja Rojters.

- Imam poverenja u nas. Ovi sati koje trenutno preživljavamo su presudni. Hajde da uradimo sve što možemo da usporimo epidemiju zajedno - napisao je Makron na Tviteru.

Od danas će Francuska zatvoriti granice za sva putovanja iz zemlje i u zemlju van EU, koja nisu od velike važnosti, dok će oni putnici koji stižu iz zemalja van EU morati da pokažu negativan test, prenosi Rojters.

Veliki tržni centri biće zatvoreni, a policijske patrole vodiće računa da se svi pridržavaju policijskog časa koji počinje od 18 časova.

Međutim, Makron je obustavio odluku o uvođenju dnevnog karantina, naglasivši da prvo želi da vidi da li će druge mere koje su na snazi biti dovoljne da uspore širenje korona virusa.

Sa 10 odsto zaraženih novim sojem virusa od ukupnog dnevnog bilansa zaraženih, mnogi stariji zdravstveni stručnjaci preporučuju uvođenje strogog karantina, dok je istraživanje javnog mnenja pokazalo da tri četvrtine Francuza misli da je to neizbežno.

Vladini savetnici procenili su da zbog toga što se novi soj virusa, koji je mnogo zarazniji, ipak širi sporije nego što su očekivali, nije rizično odlaganje lokdauna za nedelju dana, rekao je ministar zdravlja Olivije Veran za "Žurnal di dimanš".

On je dodao da su vlasti spremne da uvedu totalni lokdaun, ako se broj zaraženih bude naglo povećavao.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.