SLOVENIJI PREDSTOJI 'TREĆI TALAS' EPIDEMIJE KORONAVIRUSOM! Spas vide tek NA LETO, dilema zbog FAJZERA ili MODERNE?
Vakcina Moderna, Foto: Profimedia

kad se vakciniše 70% stanovništa - to je to

SLOVENIJI PREDSTOJI 'TREĆI TALAS' EPIDEMIJE KORONAVIRUSOM! Spas vide tek NA LETO, dilema zbog FAJZERA ili MODERNE?

Cilj da vakciniše 70 odsto stanovništva

Objavljeno:

Cilj vlasti Slovenije je da se do leta vakciniše 70 odsto stanovništva, rekao je danas premijer Janez Janša.

Upozorio je da treba striktno poštovati sve epidemiološke mere jer je nepovoljan tok epidemije, ima problema sa isporukama vakcina, a problem je i prisustvo "engleskog soja" virusa, prenela je agencija HINA.

Slovenija je uglavnom potrošila 76 hiljada doza vakcina firmi Fajzer i Moderna, od kojih u februaru očekuje još 110 hiljada, ali je, rekao je Janša, pod znakom pitanja isporuka obećanih 80 hiljada doza vakcine AstraZeneka zbog neslaganja Evropske komisije i tog proizvodjača.

On je rekao da se nada vakcinama kompanije Džonson i Džonson, koje bi uskoro trebalo da dobiju odobrenje i u Evropi. Bez obzira na neizvesnost nabavke, naručene količine koje su Fajzer i Moredna obećali, mogle bi da budu dovoljne za imunizaciju 70 odsto stanovništva Slovenije do leta, rekao je Janša i dodao da situacija može da se poboljša odobravanjem još dve vakcine, kao i time što je Slovenija preko Evropske komisije naručila najviše vakcina Fajzer.

Upozorio je da se sledećih nedelja ne može očekivati bitno poboljšanje epidemiološkog stanja, niti ublažavanje mera, već "treći talas" epidemije.

Zbog toga i prisustva "engleskog soja" virusa koji je zarazniji, treba se strogo držati epidemioloških mera, a "kontakte smanjiti na minimum", rekao je Janša i pozvao lokalne vlasti da pažljivo prate da li se mere poštuju, a medije da ne stvaraju "negativnu klimu" oko mera, što po njegovoj oceni sada rade.

U Sloveniji su snazi zabrana napuštanja matičnih opština, "policijski čas" tokom noći i zabrana okupljanja više od šest osoba van užeg porodičnog kruga.

U Sloveniji su, kako je danas objavljeno, za 24 sata u 12.000 testiranih uzoraka potvrdjena 1.294 slučaja prisustva korona virusa, a umrlo je 20 ljudi od bolesti KOVID-19 koju on izaziva.

Bonus video:

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.