Slovenija najavila nove mere na granici sa Hrvatskom!
Hrvatska granica, Foto: EPA / FEHIM DEMIR

pridržavanje obavezno!

Slovenija najavila nove mere na granici sa Hrvatskom!

On je, povodom akcije Evropske komisije da se usklade režimi prelaska granica među članicama EU i da se izbegavaju sva nebitna putovanja u rizične regione, novinarima rekao da Slovenija sa Hrvatskom ima "ozbiljan problem"

Objavljeno:

lovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs izjavio je da bi pitanje režima prelaza granice s Hrvatskom u vreme epidemije kovid-19 trebalo regulisati na recipročnoj osnovi, što trenutno nije slučaj.

On je, povodom akcije Evropske komisije da se usklade režimi prelaska granica među članicama EU i da se izbegavaju sva nebitna putovanja u rizične regione, novinarima rekao da Slovenija sa Hrvatskom ima "ozbiljan problem" vezan na izuzetke pri režimu ulaska i izlaska, jer Slovenija omogućava odlazak u Hrvatsku na najviše 12 sati bez PCR testa u povratku, ali nema recipročnog rešenja.

Hojs je dodao da se Slovenija zauzima za reciprocitet, odnosno rešenje da se iz Slovenije u Hrvatsku može ući na 12 sati bez PCR negativnog testa prilikom ponovnog ulaska u zemlju, što sada nije slučaj, jer je potreban negativan test ili karantin, osim za izuzetke kao što su prekogranični radnici.

Orema njegovim rečima, Slovenija o tome razgovara sa Hrvatskom već nedelju dana, ali još nema pozitivnog signala, prenosi Hina.

Što se tiče privremenih graničnih restrikcija zbog kovid-19 u Šengenskom prostoru, Hojs je kazao da su restrikcije razumljive sa zdravstvenog mišljenja, ali da je neopravdano da se restrikcije koriste "u druge svrhe", pri čemu je spomenuo Austriju koja pojačano kontroliše granice unutar Šengena i produžava tu meru još od velike migracijske krize pre nekoliko godina.

Hojs je naglasio snažnu podršku jačanju mandata Evropskog policijskog ureda Evropola i delovanju EU na zapadnom Balkanu, pri čemu je upozorio na "katastrofalnu situaciju u BiH", rekavši da je ta država "potencijalna bomba što se tiče migrantskog talasa".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.