Zabrinutost zbog NOVE VRSTE MALARIČNOG KOMARCA, velika količina larvi prisutna U CISTERNAMA VODE U EVROPI!
Komarac, Foto: ap

patogena araza koja preti!

Zabrinutost zbog NOVE VRSTE MALARIČNOG KOMARCA, velika količina larvi prisutna U CISTERNAMA VODE U EVROPI!

Vektori su živi organizmi koji mogu da prenose zarazne patogene među ljudima ili sa životinje na čoveka

Objavljeno: 14:44h

U afričkim gradovima pojavila se nova vrsta komaraca koji prenose malariju, što bi moglo da ima razorne posledice za tamošnje stanovike, pokazuju rezultati nove studije.

Istraživači iz holandskog Medicinskog centra Univerziteta Radboud i etiopskog istraživačkog instituta Armauer Hansen navode da su larve ''Anopheles stephensi'', glavnog vektora malaričnih komaraca u Indiji, sada u velikom broju prisutne na lokacijama širom Afrike.

Vektori su živi organizmi koji mogu da prenose zarazne patogene među ljudima ili sa životinje na čoveka.

"Ova vrsta komaraca pojavila se u Africi pre samo nekoliko godina, a sada je u velikim količinama prisutna u cisternama za vodu u gradovima u Etiopiji i visoko je podložna lokalnim sojevima malarije, navode istraživači", prenosi Si-En-En.

Poznato je da se većina afričkih komaraca koji mogu da prenose malariju razmnožava u ruralnim područjima, ali su stručnjaci zabrinuti što je ovaj komarac pronašao uporište u urbanim sredinama, uključujući gradove u Etiopiji, Sudanu i Džibutiju, što bi kako smatraju, moglo da poveća rizik od malarije za gradsko stanovništvo.

Iako je malarija, koja se prenosi ujedom ženki komaraca ''anopheles'', bolest koja se može sprečiti i izlečiti, od nje je 2019. godine umrlo 409.000 ljudi.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u afričkom regionu u 2019. godini zabeleženo je 94 odsto svih slučajeva malarije i smrtnih slučajeva u svetu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.